Bekende sprookjes over slapen

Bekende sprookjes over slapen

Bekende sprookjes over slapen

Slapen en dromen zijn universele thema’s die dan ook in onder andere media en cultuur veelvuldig terugkomen. Keken we eerder al naar films en hits die hun inspiratie uit de slaap- en droomwereld haalden, nu kijken we ook naar de bekendste sprookjes en verhalen rondom dit thema. Sprookjes zijn van alle tijden en dus zijn ook sprookjes over slapen niet zo moeilijk te vinden.

Doornroosje

Het klassieke verhaal over de mooie prinses die door een betovering 100 jaar lang zal slapen. Tenzij ze gekust wordt door haar echte liefde! Het verhaal gaat terug tot in ieder geval de middeleeuwen en kent vele versies. Zowel volwassenen als kinderen van nu zijn waarschijnlijk het meest bekend met de romantische uitvoering van Disney.

Sneeuwwitje

Een andere prinses die een vergelijkbaar lot heeft ondergaan is Sneeuwwitje. Een verhaal uit de 19e eeuw, waarin Sneeuwwitje door een giftige appel in een schijndood belandt. In het oorspronkelijke verhaal tilt de prins haar kist en laat deze vallen, waardoor het stukje appel uit haar keel schiet en ze weer ontwaakt. In 1937 werd Sneeuwwitje Disney’s eerste avondvullende tekenfilm. Geen geklungel van de prins in deze versie; hij kust haar uiteraard wakker door een echte liefdeskus!

Klaas Vaak

Het Zandmannetje, zoals Klaas Vaak ook wel wordt genoemd, strooit zand in de ogen van kleine kinderen en is daarmee verantwoordelijk voor hun nachtrust. Klaas Vaak zoals we het kennen is in 1842 door Hans Christian Andersen geschreven, maar de oorsprong ligt waarschijnlijk in veel oudere Scandinavische volkslegendes. Hoe oud ook, het verhaal is nog steeds bekend en populair.

Alice in Wonderland

Dit sprookje heeft vele verschillende uitvoeringen, waaronder die van Disney en natuurlijk de nieuwste film Alice Through the Looking Glass, maar vindt zijn oorsprong in 1865 bij de auteur Lewis Carroll. Alle vreemde, hilarische en bijzondere dingen die Alice meemaakt nadat zij in een hol is gevallen en in Wonderland is beland, blijken uiteindelijk toe te schrijven te zijn aan een droom. Het witte konijn, de Mad Hatter; niet meer dan bijzondere creaties uit Alice’s onderbewustzijn.

Zo blijkt maar weer, over slapen en dromen raak je nooit uitgepraat!

Vorig artikel
Volgend artikel