Alles over satijn

Alles over satijn

Satijn, het is hét beautygeheim van vele sterren en ook wij genieten van ons schoonheidsslaapje op onze satijnen kussenslopen. Maar wat is satijn eigenlijk en wat merk je precies van een satijnen dekbedovertrek in bed?

Wat is satijn?

Verrassing! Satijn is helemaal geen materiaal, maar een weeftechniek. Staat er dus satijn in de naam dan zegt het iets over de manier van weven. Bij deze weeftechniek lopen vier inslagdraden over één kettingdraad, waardoor een mooie glans ontstaat. Ook kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor de stof heerlijk soepel wordt. En dat is het ook eigenlijk: een weeftechniek die de stof glad, glanzend en soepel maakt.

Wat zijn de voordelen van satijn?

Volgens de legendes zorgt satijn beddengoed voor glanzend zijdezacht haar, minder rimpels en een zuivere huid. Wow, dat wil toch iedereen? De vraag is natuurlijk of dit ook echt waar is. Nu kunnen we verklappen: JA! Dankzij de zachte glans en gladde satijnbinding glij je als het ware over het beddengoed heen en daardoor kreukelt je huid niet. Ook je bos haar zwiert er soepel over, waardoor de glanzende stof letterlijk lijkt af te geven. Het resultaat: glanzend haar zonder veel klitten.

Maar waar is satijn dan van gemaakt?

Oké, satijn is dus een bepaalde weeftechniek en daardoor kan eigenlijk alles satijn zijn. Hierdoor heb je bijvoorbeeld satijn bedtextiel van polyester en ook hoogwaardige satijnen overtrekken van katoen. Lees je dus ergens dat het is gemaakt van 100% satijn, dan kun je het beste ook nog even checken of dit dan polyester-satijn is of katoen-satijn.

Wat is het verschil tussen polyester-satijn en katoen-satijn?

Steeds vaker wordt met 100% satijn verwezen naar het polyester-katoen, dat veel gebruikt wordt voor satijnen nachtgoed, lingerie en die – zogenaamde wonder – satijnen kussenslopen. Ook kan het refereren naar katoen-satijn en dit is vaak het geval wanneer het gaat om satijnen beddengoed. Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer. Op de huid voelt katoen-satijn glad en extra luxe aan. Het meer goedkope synthetische polyester-satijn is niet luchtdoorlatend, neemt bijgevolg geen vocht op en is statisch en brandgevaarlijk.

En wat is dan het verschil met zijde?

Waar satijn eigenlijk een weeftechniek is, is zijde echt een natuurproduct. Beide hebben echter een glanzend uiterlijk en zorgen voor een mooie bos haar. Het grappige is dat satijnen beddengoed ook vervaardigd kan zijn uit zijde materiaal al zouden wij dat dan altijd omschrijven als 100% zijde. Het allergrootste verschil zit in de prijs en echt zijde heeft een (veel) hoger kostenplaatje als katoen-satijn of polyester-satijn.

Wat is het verschil in kwaliteit?

Er wordt weleens gevraagd wat het verschil is in kwaliteit. Je krijgt dan vaak een of ander vaag antwoord over het aantal draden. Maar de thread count of draaddichtheid zegt alleen iets over het soort stof je vast hebt. Zo heeft percal een draaddichtheid van 200 en satijn bestaat uit minimaal 220 draden per inch. Waar die draden van gemaakt zijn, bepaalt juist de kwaliteit. Zo hebben polyester en katoen andere eigenschappen en ook het soort vezels heeft invloed op de kwaliteit. Hoe langer de vezel, hoe zachter, soepeler én hoger de kwaliteit is van de satijnen stof.

Wat betekent dan de thread count?

De thread count (TC) is letterlijk de draaddichtheid van de stof. Satijn telt veel meer draden dan andere katoenen stoffen, doordat de garens heel dicht op elkaar geweven worden. De kwaliteit van satijn is hierdoor altijd minimaal 220 TC en dit houdt in dat de stof is geweven met 220 draden per inch. Alles onder de 220 draden is géén echt satijn.

Is er dan ook ‘nep’ satijn op de markt?

Ja, jammer genoeg zijn er ook satijnen kussenslopen en ander bedtextiel op de markt dat eigenlijk helemaal geen satijn is. We hebben het dan over goedkoop beddengoed van gemerceriseerd katoen ofwel ‘parel katoen’. Dit katoen is behandeld met sterke chemische oplossingen om het gladder, sterker en glanzend te maken. Gemerceriseerd katoen mag door die glans verkocht worden als katoen-satijn, maar het heeft geen satijnbinding. Wij verkopen dit dus ook niet als satijn.

Bang dat het te glad en te glanzend is?

Dan kunnen wij je geruststellen. Ja, katoen-satijn voelt heerlijk soepel en glad aan. Maar té glad en té glanzend is het zeker niet. Katoen is namelijk van nature een beetje dof en daardoor is katoen-satijn minder glad dan dat typische polyester-satijn. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken.

Op zoek naar satijnen beddengoed?

Onze satijnen dekbedovertrekken zijn gemaakt van 100% katoen-satijn en leverbaar in 1-persoons, 2-persoons, lits-jumeaux en lits-jumeaux extra breed. Naast stijlvolle effen overtrekken heeft u ook keuze uit diverse dessins, waaronder bloemen, strepen en teksten. Droom ook lekker weg met onze satijnen kussenslopen en (hoes)lakens van katoen-satijn en geniet van een stralend zacht beauty slaapje.

Koop direct in onze webshop:

Satijnen kussenslopen »

Satijnen overtrekken »

Satijnen hoeslakens »

Satijnen lakens »

Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Slaapkamerplanten die slaap bevorderen
Volgend artikel
Smulderstextiel Koopjesmarkt