Onee, van te weinig slaap word je dik!

Onee, van te weinig slaap word je dik!

Onee, van te weinig slaap word je dik!

Lig jij vaak uren schaapjes te tellen? Grote kans dat je dan ook wat extra kilo’s kan tellen op de weegschaal. Want jawel, onderzoek toont aan dat er een verband is tussen slaaptekort en overgewicht. Zo zou je door te weinig slapen dik kunnen worden. En heel positief is dat niet!

Dikker door weinig slaap

In het onderzoek werden 1.615 volwassenen onderzocht op onder andere de hoeveelheid slaap, buikomvang, gewicht en bloeddruk. Hieruit kwam naar voren dat degenen met gemiddeld 6 uur slaap 3 centimeter breder waren dan degenen met gemiddeld 9 uur slaap. Ook hadden de korte slapers een hoger BMI en een te laag cholesterol gehalte. De resultaten uit dit onderzoek lijken erop te wijzen dat je door te weinig slaap dik zou kunnen worden.

Meer zin in snoepen

Die paar centimeters meer zijn trouwens goed te verklaren. Want wanneer je minder slaapt, verbrand je ook minder calorieën ’s nachts. Daarbij leidt slaaptekort tot een verstoorde stofwisseling en onbalans tussen de hormonen greline (zorgt dat je trek krijgt) en leptine (zorgt dat je een vol gevoel krijgt). Bij slecht slapen heb je meer greline en minder leptine in je lichaam waardoor je meer zin krijgt om te gaan snoepen en ongezondere keuzes maakt. Hallo nachtsnacken!

Korreltje zout

Oké, oké, misschien moeten we het onderzoek een beetje met een korreltje zout nemen. Er kunnen natuurlijk zoveel andere oorzaken zijn dat die korte slapers wat dikker waren. Toch blijven er maar onderzoeken opduiken die een relatie vinden tussen de hoeveelheid slaap en het gewicht.

Slaaptekort als gevolg van overgewicht

Zo toonde een andere studie al aan dat er een link is tussen te weinig slaap en obesitas. Dikke kans dus dat je van weinig slaap inderdaad een paar kilo’s aankomt. Bij mensen met een Body Mass Index (BMI) hoger dan 30 komt in meer dan 40% van de gevallen slaapapneu voor. Bij slaapapneu stokt de ademhaling herhaaldelijk tijdens het slapen. Overgewicht kan slaapapneu veroorzaken en slaapapneu leidt tot slecht slapen met als gevolg moeheid overdag. Een vicieuze cirkel die kan leiden tot meer eten en nog meer overgewicht als gevolg.

Indirect verband tussen slaap en lichaamsgewicht

Een aantal studies heeft als conclusie dat mensen die minder dan 5 uur slapen meer aankomen dan mensen die langer slapen. Zo zou te weinig slaap dik kunnen maken. Onlangs is er een overzichtsstudie gepubliceerd van meerdere slaaponderzoeken die zijn uitgevoerd in laboratoria. Uit deze resultaten bleek dat weinig slapen ervoor zorgde dat de proefpersonen meer aten, grotere maaltijdporties kozen en meer honger hadden. Deze onderzoeken duurden kort waardoor er geen duidelijk effect van kort slapen op lichaamsgewicht is gevonden. Maar de grotere porties en extra calorieën die je tot je neemt moeten natuurlijk toch ergens naartoe. Kortom, er zijn sterke aanwijzingen dat slaaptekort van invloed is op je eetlust en daardoor indirect op je lichaamsgewicht. Voor de exacte verklaring is echter meer onderzoek nodig.

Gelukkig is het omgekeerde ook waar en kun je slapend slank worden!

Vorig artikel
Volgend artikel
Boomhut Miami Verenigde Staten