Dekbed wassen - Tips & Tricks - Smulderstextiel.nl Blog

Dekbed wassen – Tips & Tricks

dekbed-wassen

Wil je jouw dekbed wassen, maar weet je niet zo goed hoe? Mag je jouw dekbed überhaupt wel wassen? Soms kan een dekbed inderdaad gewoon in de wasmachine, maar soms ook niet. Oh, en past het eindelijk wel? Want sommige dekbedden zijn echt mega groot! Hoe krijg je die dan weer schoon en fris? Lees hieronder snel al onze tips & tricks om jouw dekbed te wassen.

Mag ik mijn dekbed wassen?

Ieder soort dekbed heeft een andere manier van onderhoud nodig. Een dekbed van katoen of een synthetisch dekbed wassen mag bijvoorbeeld gewoon in de wasmachine en vaak zelfs tot 60 graden Celsius. Een wollen dekbed kun je echter beter niet zelf wassen, behalve als het expliciet wordt weergegeven op het waslabel. Was je het dan alsnog? Dan kan jouw dekbed flink krimpen en haal jij een poppendekentje uit de wasmachine of droger in plaats van een schoon wollen dekbed. Toch een vieze plek? Met een beetje groene zeep en een sponsje wordt jouw wollen dekbed vaak al schoon. Een zijden dekbed kun je ook beter niet in de wastrommel stoppen, behalve als je graag een nieuw dekbed wil kopen 😉

Kan een donzen dekbed wel in de was?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een donzen dekbed vaak gewoon zelf worden gewassen. Op het waslabel kun je lezen of en tot welke temperatuur dit mogelijk is. Voor het beste en schoonste resultaat adviseren wij tijdens het wassen weinig wasmiddel te gebruiken (al een vierde van wat je normaal gebruikt is genoeg) en bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel voor zijde, wol of fijne was.

Kan mijn dekbed in de droger?

Bij het drogen is het even opletten geblazen. Check sowieso eerst even of het dekbed überhaupt in de droogtrommel mag. Voor het geval je het niet weet: dat is het vierkante icoontje met een rondje erin. Staat hier een kruis doorheen? Droog dan het dekbed gewoon lekker buiten op de lijn en klop je het elk half uur even op om klonten te voorkomen. Aan de waslijn hang je jouw dekbed trouwens het beste op in u-vorm (dus over meerdere lijnen), zodat het dekbed sneller en luchtiger droogt.

Hoe kan ik mijn dekbed het beste drogen?

Mag het dekbed volgens de wasvoorschriften wel in de droger? Droog deze na het wassen dan zo snel mogelijk op max. 120 graden Celsius (dons op max. 30 graden) en stop er een aantal tennisballen bij. Die tennisballen zijn dus echt oma’s tip van de eeuw! Want deze zorgen ervoor dat het dekbed weer heerlijk volumineus uit de droger komt. Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.

Mijn dekbed past niet in de wasmachine; wat nu?

Dan duiken we toch gewoon met het dekbed in bad 🙂  Vul het bad met warm water, doe er een beetje shampoo bij en je kan prima het dekbed wassen met de hand. Daarna niet vergeten echt goed uit te spoelen met schoon water en op te hangen aan de waslijn.

Hoe vaak moet ik mijn dekbed wassen?

Bij normaal gebruik hoeft een dekbed echt slechts 1 keer per 4 à 5 jaar gewassen te worden. Dat klinkt niet veel en dat is ook echt genoeg. Behalve natuurlijk als iemand op het dekbed gemorst, overgegeven of geplast heeft, dan is een extra wasje wel prettig. Maar verder blijft jouw dekbed lekker fris en schoon door het regelmatig even buiten te hangen en dagelijks even losjes op te schudden. En door het dekbed even kort in de droger te stoppen op de laagste stand, haal je het transpiratievocht er zo weer uit.

Ook goed om te weten is dat een dekbed wassen er eigenlijk niet zo goed voor is. De vulling slijt hierdoor namelijk veel sneller en door vaak jouw dekbed te wassen gaat deze dus geen 10 jaar mee. Zonde! Vooral omdat dagelijks opschudden en regelmatig luchten al genoeg is voor een fris bedje.

Vorig artikel
Damai Miro dekbedovertrek
Volgend artikel
Voorjaarscollectie Beddinghouse ontdek de 6 trendy stijlen