Moeite met in slaap vallen? Niet meer met dit handige trucje!

Moeite met in slaap vallen? Niet meer met dit handige trucje!

Eindelijk lig je in bed na een lange dag werken, en dan begint het… In tegenstelling tot slapen, lig je juist uren wakker. Frustrerend is het zeker, want morgen wil je weer fit op je werk verschijnen. Met dit handige trucje is wakker liggen verleden tijd: binnen één minuut ben jij in dromenland!

De 4-7-8 ademtechniek

Heb jij moeite met in slaap vallen en heb je echt alles al geprobeerd? Dan is het proberen van dit trucje het zeker waard. De Amerikaanse professor Andrew Weil, afgestudeerd dokter aan de Harvard Universiteit, ontwikkelde een slaapverwekkende oefening: de ‘4-7-8 ademtechniek’. Deze techniek is gebaseerd op basis van pranayama, een Indiase leer die ademhalen reguleert. De techniek werkt in theorie als volgt: adem volledig in en uit en maak daarbij een duidelijk hoorbaar ‘whoosh-achtig’ geluid. Druk het puntje van je tong zachtjes tegen je tandvlees aan, iets boven je boventanden aan de binnenkant van je kaak. Vervolgens adem je vier seconden in, houd je dit zeven seconden vast en adem je in acht seconden (met geluid) weer uit. Deze oefening doe je iedere avond vier keer achter elkaar. Je zult nog niet direct verschil merken; dat komt pas na zes tot acht weken.

Ontspannen

Volgens professor Andrew Weil werkt deze ademtechniek goed, omdat op deze manier je longen zich beter vullen met lucht. Hierdoor neem je extra zuurstof op wat een ontspannend effect zou hebben op het zenuwstelsel. De weerstand van je lichaam en geest om niet in slaap te vallen zal verdwijnen en je zult jezelf gaan ontspannen. Als je eenmaal rustig bent, val je makkelijker in slaap. De professor noemt het ook wel een natuurlijk kalmeringsmiddel voor het zenuwstelsel.

Garantie tot succes

Uiteraard kunnen we niet met zekerheid stellen dat deze ademhalingstechniek ook daadwerkelijk werkt. Slaapexpert Johan Verbraceken stelt dat het goed mogelijk is dat je sneller in slaap valt: ‘Een ademhaling die men onder controle heeft, werkt inderdaad kalmerend. Maar het trucje zal wellicht vaker helpen bij mensen die van nature al redelijk goed slapen’. Hier voegt hij aan toe dat het voor mensen met ernstige slaapproblemen niet zal werken. Zij kunnen zich juist gaan focussen op het tellen waardoor ze wakker blijven. De 4-7-8 techniek geeft dus geen volledige garantie op succes, maar is zeker het proberen waard!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel