Waarom je net voor de wekker wakker wordt

Waarom je net voor de wekker wakker wordt

Hoe ideaal kan het zijn? ’s Ochtends vlak voordat je wekker gaat vanzelf wakker worden. Nog net genoeg tijd hebben om die vervelende wekker uit te zetten voor die afgaat, en dan uitgerust uit bed stappen. Herkenbaar? Of misschien juist helemaal niet? Dit is waarom je net voor de wekker wakker wordt (en hoe je dat bereikt)!

De biologische klok

Handig dat de wekker voor je in de gaten houdt dat je op tijd opstaat, maar je eigen lichaam kan dit ook zelf bijhouden! Je biologische klok is namelijk net zo precies als de wekker die op je nachtkastje staat. Je hersenen laten je biologische klok draaien en bepalen wanneer jij je slaperig gaat voelen, of juist wakker moet worden. Door dat te trainen word je gemakkelijk voor de wekker wakker.

Hoe werkt het dan?

Je lichaam houdt van regelmaat. Zo weet je lijf wat het moet verwachten en kan het zich daarop voorbereiden. Dat werkt ook zo met je biologische klok. Wanneer je een routine aanhoudt (ga bijvoorbeeld iedere avond om 11 uur naar bed en om 7 uur er weer uit), dan weet je lichaam na verloop van tijd dat het om 7 uur moet opstaan. Je hersenen geven dan vlak voor zevenen een seintje dat je wakker moet worden, waardoor je nog net genoeg tijd hebt om je wekker uit te zetten voor die afgaat!

Ochtend- vs. avondmensen

Niet iedereen wordt even makkelijk wakker voor de wekker afgaat. Voor ochtendmensen is dat een stuk gemakkelijker dan voor avondmensen. Ochtendmensen gaan ’s avonds vaak vroeger naar bed dan avondmensen, en vallen eerder in slaap omdat ze minder beïnvloed worden door de schermen van je televisie of telefoon. ’s Ochtends zijn ze vaak net iets uitgeruster, omdat ze de vorige avond vroeg(er) naar bed zijn gegaan. Het is dan dus makkelijker om ’s ochtends vroeg wakker te worden, want je hebt dan al genoeg geslapen voordat je wekker is afgegaan.

Probeer het zelf!

Probeer eens een ritme aan te houden, als je werk dat toelaat. Lukt het niet? Misschien kun je een van onze andere tips bekijken om ’s ochtends fris en fruitig op te staan. Of lees meer over hoe ze dat vroeger deden, wakker worden zonder wekker!

Vorig artikel
Volgend artikel