Waarom slapen we op een hoofdkussen?

Waarom slapen we op een hoofdkussen?

We slapen onder een dekbed of deken om onszelf warm te houden gedurende de nacht, maar waarom leggen we ons hoofd op een kussen? Baby’s slapen niet op een hoofdkussen, dus waarom doen kinderen en volwassenen dat wel? Een goede vraag om eens bij stil te staan.

Vanzelfsprekend

Tegenwoordig is het heel normaal om een hoofdkussen aan te schaffen. Zo normaal dat we er niet over nadenken of we dat kussen echt nodig hebben. Het hoort nu eenmaal bij het beddengoed. Volgens neurofysioloog Ton Coenen heeft de mens altijd de behoefte gehad om het hoofd ergens op te leggen tijdens het slapen. Kussens worden dus al duizenden jaren door mensen gebruikt. Niet zo gek dat we er niet meer bij nadenken!

Ontwikkeling van het hoofdkussen

Het hoofdkussen heeft een ontwikkeling doorgemaakt en ontwikkelt zich nog steeds. Het begon met eenvoudige stenen exemplaren, daarna houten en vervolgens porseleinen. De Egyptenaren hadden maanvormige hoofdkussens met iets wat we als pootjes zouden kunnen omschrijven. Soms waren deze kussens ook versierd met afbeeldingen van goden die kwade machten afweerden, ofwel de boze dromen verjaagden. In Nederland werden juten zakken gevuld met gras gebruikt en later werden dit leren zakken gevuld met een zacht materiaal. Voorlopers dus eigenlijk van het donzen hoofdkussen. Het kussen zoals wij hem nu kennen, werd in de 19e eeuw ontwikkeld.

Functie

We gebruiken een hoofdkussen om onze nekspieren te laten ontspannen. Overdag worden de nek en het hoofd namelijk door spieren en pezen rechtop gehouden. Tijdens de slaap zullen deze spieren zich gaan ontspannen, waardoor het hoofd naar voren of naar achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels wat weer kan leiden tot een stijve rug. Door een (juist) hoofdkussen te gebruiken komt de nek in één lijn met de wervelkolom waardoor de nekspieren worden ontlast. Het verschil in hoogte tussen de schouders en het hoofd wordt met een kussen als het ware overbrugd. Als we geen hoofdkussen zouden gebruiken, komt er een bocht in onze wervelkolom. Dit kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten.

Baby’s en kinderen

We brengen maar liefst een derde van ons leven door in bed. Daarom is het belangrijk om te slapen op en onder het juiste beddengoed. Maar het eerste deel van ons leven gebruiken we, zoals in de inleiding al werd vermeld, geen hoofdkussen. Baby’s hebben in verhouding met hun lichaam een groot hoofd. Als een baby op een kussen zou slapen, zou de wervelkolom juist vervormd raken én er is kans op verstikking. Kleine kinderen hebben in verhouding ook een groot hoofd en daarom hebben zij een ander hoofdkussen nodig, een kinderkussen. Dit speciale kussen is platter en daardoor beter voor het nekje.

Het juiste hoofdkussen

Tegenwoordig zijn er talloze soorten hoofdkussens. Het kiezen van het juiste hoofdkussen kun je het beste doen op basis van een aantal eigenschappen: slaaphouding, soort matras en lichaamsgewicht. Het hoofdkussen moet namelijk voldoende ondersteuning bieden. Wanneer je niet op een goed ondersteunend hoofdkussen slaapt, kun je last krijgen van lichamelijke klachten. Om deze reden en uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk om je hoofdkussen op tijd te vervangen. Wanneer je dit het beste kunt doen, lees je in een vorige blog.

Bekijk direct ons uitgebreide assortiment hoofdkussens »

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel
Seahorse ronde strandlakens (roundies)