Zo kies je het beste hoofdkussen voor jou!

Zo kies je het beste hoofdkussen voor jou!

Onlangs hebben we je verteld waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw dekbed. Maar om lekker te kunnen slapen heb je meer nodig dan een goed dekbed alleen: een goede nachtrust valt of staat immers ook bij de ondersteuning van hoofd en nek. Daarom gaan we vandaag dieper in op de verschillende soorten hoofdkussens!

Goede ondersteuning

Hoe kies je uit het grote aanbod het beste hoofdkussen voor jou? En welke vulling is geschikt? Toegegeven, het is niet altijd even gemakkelijk om een dergelijke aankoop te doen. Toch is het belangrijk hier aandacht aan te besteden; een hoofdkussen moet immers nacht na nacht de juiste ondersteuning kunnen bieden. Een oud of versleten kussen biedt die ondersteuning vanzelfsprekend niet meer, maar ook een nieuw hoofdkussen dat niet geschikt is voor jouw slaaphouding kan problemen veroorzaken. Zo kan het verkeerde kussen voor hoofdpijn, nekpijn, problemen aan schouders en armen en een slechte nachtrust zorgen.

Slaaphouding

De belangrijkste vraag bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen is wat jouw slaaphouding is. Er zijn drie slaaphoudingen te onderscheiden, namelijk op de buik, op de rug en op de zij. Elk van deze houdingen legt het lichaam, hoofd en nek in een andere positie, waardoor ook elke houding om een specifiek hoofdkussen vraagt. In het algemeen geldt het volgende voor deze slaaphoudingen:

  • slaap je op je buik, dan heb je weinig nodig: een dun, zacht en laag kussen is voldoende om de nek niet te belasten. In deze houding is het zelfs mogelijk om zonder kussen te slapen. Bekijk de hoofdkussens voor buikslapers »
  • rugslapers hebben een dun, maar iets hoger kussen nodig. Sommige kussens hebben een verdikking aan de onderzijde ter ondersteuning van de nek, maar dit is niet noodzakelijk. Bekijk de hoofdkussens voor rugslapers »
  • wie op de zij slaapt, heeft een dikker en hoger kussen nodig. De nek heeft in deze houding namelijk extra ondersteuning nodig, omdat de meeste druk op de schouders ligt. Bekijk de hoofdkussens voor zijslapers »

Vulling

Ook qua vulling van het hoofdkussen heb je volop keus. Zo kun je kiezen voor dons, synthetisch, traagschuim, wol of latex. Ook kapok en soms bamboe en boekweit worden als vulling gebruikt. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen?

  • dons bestaat uit ganzenveren of eendenveren; dit materiaal is vrij zacht. Dons zorgt ervoor dat het kussen naar wens gekneed kan worden
  • een synthetische vulling bestaat uit bijvoorbeeld holle polyester vezels. Deze vulling is, afhankelijk van het vulgewicht, zacht, medium of stevig
  • traagschuim is heel stevig en vormt zich naar je lichaam, waardoor dit kussen goede ondersteuning biedt
  • wol maakt het kussen stevig en vochtregulerend. Deze vulling is geschikt voor mensen die veel transpireren of last van allergieën hebben
  • latex is als vulling het stevigst, omdat deze een vaste vorm heeft en hierdoor de nek en rug optimaal ondersteunt
  • kapok is een organische vulling die behoorlijk stevig is.

Goede nachtrust

Het beste hoofdkussen vinden is dus van groot belang om van een optimale nachtrust te kunnen genieten en om lichamelijke problemen te voorkomen. In ons assortiment hoofdkussens wordt de stevigheid en soort vulling van het kussen duidelijk aangegeven. Daarnaast is het belangrijk je kussen goed te onderhouden: schud deze regelmatig op en gebruik eventueel een molton ondersloop om het kussen te beschermen tegen vocht en bacteriën. Het hoofdkussen blijft op die manier langer schoon en fris. Als de tijk, oftewel hoes, afneembaar is, was deze dan regelmatig.

We brengen maar liefst een derde van ons leven slapend door. Zorg dus voor een comfortabele slaapplek met beddengoed dat helemaal bij jou past!

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel