Het effect van huisdieren in bed

Het effect van huisdieren in bed

Sommige mensen kunnen zich niet voorstellen het níet te doen, anderen moeten er juist helemaal niets van hebben: je huisdier in bed laten slapen. Wat is een gezonde en verstandige houding als het gaat om deze logeerpartijtjes? En welke invloed heeft een huisdier op onze nachtrust?

Gezelligheid

Het klinkt zo gezellig, en toegegeven, het ís ook gezellig: de kat die spinnend aan het voeteneind van het bed ligt, of de hond die lekker naast je wil gaan liggen. Je huisdier hoort immers bij de familie en dus willen de meeste mensen het beestje niet de toegang tot de slaapkamer ontzeggen. Bovendien beleeft de kat of hond er zelf ook plezier aan, waardoor het voor iedereen warmte en gezelligheid brengt. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 41 procent van de mensen die een of meerdere honden of katten heeft, deze huisdieren in bed laat slapen.

Risico’s

Maar is al deze gezelligheid wel zo verstandig? In principe niet. Kijken we naar hygiëne, dan zie je bijvoorbeeld dat katten tijdens hun gebruikelijke kattenwasje allerlei huidschilfers en speekseldeeltjes verliezen. Deze komen niet alleen in het beddengoed terecht maar ook in het matras. Hoe vaker je huisdier op bed slaapt, hoe meer huidschilfers zich in het matras ophopen en hoe hoger de kans op allergische reacties. Naast huidschilfers kunnen huisdieren in bed ook bacteriën of vlooien verspreiden en de kans op huisstofmijt vergroten.

Verstoorde nachtrust

Maar hygiëne is niet het enige aandachtspunt. Huisdieren die bij je in bed slapen kunnen ook een negatieve invloed op je nachtrust hebben. Katten en honden zijn net als wij beweeglijk in hun slaap, maar ze kunnen ook midden in de nacht wakker worden en besluiten te gaan spelen in je slaapkamer. Het dier kan op verschillende manieren aandacht van je vragen terwijl je slaapt. Zeker als je in de fase van diepe slaap steeds weer wakker wordt van je onrustige huisdier, zul je ’s ochtends merken dat je niet uitgerust bent en steeds minder energie hebt. Natuurlijk kan het dier hier niets aan doen, hij wil immers alleen maar je aandacht. Toch ben jíj degene die met de gevolgen zit.

De voordelen

Uiteraard moet iedereen voor zichzelf beslissen of de kleine logeetjes wel of niet welkom zijn in de slaapkamer. Er zijn immers ook voordelen te noemen: sommige mensen voelen zich meer op hun gemak als het huisdier in bed slaapt, anderen halen er zelfs troost uit. Ook zien veel mensen dieren als deel van de familie, die er gewoon bij horen – óók boven. Tot slot is natuurlijk een van de meest gehoorde argumenten dat het gezelligheid, warmte en een knus gevoel brengt. De keus is dan ook persoonlijk, maar zorg er in ieder geval altijd voor dat je je beddengoed vaak verschoont en op hoge temperaturen wast. Bij astma of allergische reacties is het in ieder geval niet verstandig om huisdieren in de slaapkamer toe te laten.

Kun je je trouwe viervoeter of zachte maatje echt niet missen in bed? Kat, hond en zelfs goudvis zijn bij het beddengoedmerk Snurk gewoon welkom op bed – met een knipoog!

Snurk Bob dekbedovertrek
Snurk Bob dekbedovertrek

 

Vorig artikel
wat te doen tegen koude voeten in bed?
Volgend artikel