Koude voeten in bed!

Koude voeten in bed!

wat te doen tegen koude voeten in bed?

In veel huishoudens functioneert de man ’s avonds in bed, vaak tegen zijn zin, als kacheltje. Koude voeten in bed: een typisch vrouwenprobleem! En nee, we kunnen er echt niks aan doen: vrouwen hebben het van nature écht kouder dan mannen.

IJsklompen

Niet alle mannen zijn er even blij mee en dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. De meeste mannen houden niet van het schrikeffect van de ijsklompen van vrouwlief, die ze ’s avonds tegen hun warme benen aangedrukt krijgen. Een probleem dat ook in de zomer kan spelen, maar nu de winter voor de deur staat waarschijnlijk nog meer opspeelt. Hoe komen die voeten toch zo koud?

Oorzaken

Onder invloed van verschillende factoren hebben vrouwen het simpelweg echt kouder dan mannen. Doordat de stofwisseling en de spiermassa lager is, produceren vrouwen minder warmte. Deze warmte wordt daarnaast ook nog eens minder goed door het lichaam vervoerd. Als het kouder wordt, reageert het lichaam bovendien door de belangrijke organen warmer te houden ten koste van onder andere de benen en voeten. Tot slot spelen ook hormonen een rol; het vrouwelijke hormoon oestrogeen maakt vrouwen gevoeliger voor temperatuurverschillen. Uiteraard zijn er nog meer oorzaken aan te wijzen. Koude voeten wijzen op een verstoorde bloedcirculatie, iets dat bijvoorbeeld door roken veroorzaakt kan worden.

Sokken aan in bed

Een hardnekkig fabeltje is dat het slecht is om sokken in bed te dragen. Je voeten zouden hierdoor ‘lui’ worden, doordat je lichaam minder werk hoeft te verrichten om je voeten op te warmen. Dit blijkt echter niet waar te zijn: voor mensen die slecht slapen is het juist goed om sokken in bed te dragen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je met warme voeten sneller in slaap valt. Heb je echter last van bijzonder koude voeten, dan is het volgens de slaapexperts beter om niet direct sokken aan te trekken, omdat je op die manier de kou isoleert. In dat geval is het verstandiger de voeten eerst op te warmen met bijvoorbeeld een lekker voetenbad.

Masseren maar!

Uit ervaring weet je misschien wel hoe moeilijk het is om in slaap te vallen met koude voeten, zelfs als de rest van je lichaam wel gewoon warm is. Heb je dus last van die ijsklompen, dan is het belangrijk daar iets aan te doen. De meest voor de hand liggende tip is sokken te dragen in bed. Zorg er wel voor dat je schone sokken draagt: leg bijvoorbeeld een paar bij je bed, dat je ook echt alleen in bed draagt, of koop een paar speciale bedsokken. Andere oplossingen kunnen zijn een kruikje bij het voeteneind leggen, een elektrische deken gebruiken of een voetenbad of voetenwarmer gebruiken voor het slapen gaan. Maar misschien wel de meest prettige tip is de voeten masseren; dit bevordert namelijk de bloedcirculatie. Een goede manier om je partner te overtuigen je vaker voetmassages te geven; daar profiteert hij immers zelf ook van!

Vorig artikel
hoe kies ik een dekbed dat bij mij past?
Volgend artikel