Meditatie versus slaap

Meditatie versus slaap

De één zweert erbij, de ander moet er niets van hebben en vindt het maar zweverig gedoe. Meditatie is een onderwerp waar al veel over gezegd en geschreven is en dat geregeld onderwerp van onderzoek is. Waar wij van Smulderstextiel.nl natuurlijk vooral nieuwsgierig naar zijn, is hoe mediteren zich verhoudt tot slapen. Is de toestand van meditatie vergelijkbaar met de slaaptoestand of is het iets totaal anders?

Wat is meditatie?

Meditatie bestaat in verschillende vormen en kan dan ook op diverse manieren uitgeoefend worden. Bij meditatie denken we waarschijnlijk al snel aan mediterende monniken, zonderlinge kluizenaars of lachende Boeddha’s. Maar meditatie is niet gebonden aan richtlijnen, technieken of voorwerpen. Het is in feite een bewustzijnstoestand waarin je helemaal ontspannen bent, een toestand die je met enige oefening zelf kunt oproepen. Hoe je dat doet, is aan jezelf. Zo kun je mediteren met of zonder muziek, met je ogen open of gesloten en volgens bepaalde technieken of juist door alles helemaal los te laten.

Ontspannen

Naar meditatie wordt nog altijd volop onderzoek gedaan. Of meditatie echt werkt tegen klachten als vermoeidheid en depressie is namelijk nog niet helemaal bewezen. Wel is de toestand van meditatie in het brein meetbaar en kan worden gezegd dat het op de hersenen een ontspannend en kalmerend effect heeft. In sommige studies wordt zelfs beweerd dat meditatie de 4e bewustzijnstoestand is, naast waken, slapen en dromen. Feit is in ieder geval dat bepaalde hersengolven tijdens meditatie veranderen, waardoor je in een diepere staat van bewustzijn komt. Het denkproces stopt en je bent ontspannen en rustig, terwijl je wel gewoon wakker en geconcentreerd bent.

Meditatie en slaap

Maar hoe verhoudt meditatie zich dan tot slapen? Het grootste verschil tussen mediteren en slapen is dat je tijdens het mediteren gewoon aanwezig en wakker bent, terwijl je je als je slaapt niet bewust bent van jezelf en je omgeving. Ook het doel van mediteren en slapen verschilt: beide helpen ons te ontspannen, maar mediteren zorgt tevens voor een diepe concentratie, terwijl slapen juist bedoeld is om indrukken te verwerken via dromen. Toch zijn er ook duidelijke overeenkomsten. De hersengolven tijdens meditatie blijken bijvoorbeeld vergelijkbaar te zijn met die van mensen die bijna in slaap vallen. Bovendien blijkt mediteren, net als slapen, van invloed op lichamelijke processen: de hartslag en spierspanning dalen en ook het zuurstofverbruik wordt lager.

Mediteren kan dus zeker positieve effecten hebben, maar het vraagt wel enig doorzettingsvermogen. Geen zin of tijd of is mediteren gewoon niets voor jou? Ons Boeddha beddengoed brengt je op een snelle en gemakkelijke manier in hogere sferen!

Vorig artikel
Volgend artikel
Slaapgewoontes buitenland