6 tips tegen bedplassen

6 tips tegen bedplassen

tips helpen bedplassen

Wakker worden in een nat bed overkomt iedere kleuter wel eens. Bedplassen is nu eenmaal heel normaal en af en toe een kletsnatte pyjama is tot 7 jaar niet ongebruikelijk. Maar wat als bedplassen een probleem wordt? En wat kun je doen om je kind ook ’s nachts droog te houden?

Wanneer is bedplassen een probleem?

Eén op de 7 kinderen van de 5- en 6-jarigen plast nog regelmatig in bed. Vaak gaat dit vanzelf over, maar soms duurt dit ietsjes langer. Wanneer de bedplasser ouder is dan 6 jaar kan dit voor problemen zorgen. Kinderen schamen zich vaak voor het bedplassen en durven niet te gaan logeren of mee op schoolkamp. Als ze dat wel doen en nat wakker worden, dan worden de bedplassers vaak het mikpunt van pesterijen. Ook kan je kind er erg onzeker over zijn, waardoor hij of zij een negatief zelfbeeld ontwikkeld.

Wat te doen tegen bedplassen?

Als ouder en als kind wil je natuurlijk graag wakker worden in een droog bed. Maar wat helpt nu werkelijk tegen bedplassen? Volgens huisarts Leontine Westenberg heeft weinig tot geen drinken meer ’s avonds absoluut geen nut. Dat een kind in bed plast komt namelijk niet doordat het te veel heeft gedronken of te diep slaapt. Bedplassers voelen in hun slaap gewoon nog niet die aandrang om te plassen en moeten nog leren om de blaas goed te controleren.

Wat dan wel helpt? Vanaf 5 jaar kunnen de volgende tips van grote hulp zijn:

Tip 1 – nog even naar de wc

Laat je kind nog even plassen voor het slapen gaan. Mocht het dan niet lukken is het ook niet erg, maar op deze manier word toch nog even de blaas geleegd en is de kans op bedplassen kleiner.

Tip 2 – wakker maken

Zeker bij kleine kinderen kan de blaas nog te klein zijn om de hele nacht de plas op te houden. Maak daarom je kind tijdens de slaap nog even wakker om naar de wc te gaan. Je kan dit gemakkelijk doen op het moment dat je zelf richting bed gaat. Simpel, maar ook effectief.

Tip 3 – weg met die luiers!

Door het gebruik van een nachtluier stimuleer je eigenlijk dat je kind nog in bed plast. Spreek met je kind af dat jullie het zonder luier gaan proberen en je kind zal hierdoor erg groot en stoer voelen. Daarbij voelt je kind dan beter wanneer het fout gaat en leert hij het plassignaal beter te herkennen. Een nat bed af en toe is ook niet zo erg, want met een waterdicht bedzeiltje is het matras gewoon beschermd.

Tip 4 – een potje in de kamer

Sommige kinderen zijn bang om in het donker naar het toilet te gaan. Zet daarom een wc-potje naast het bed. Zo kan je kind gewoon op het potje plassen in plaats in bed.

Tip 5 – train die plas

Het is goed mogelijk dat het bedplassen gebeurt omdat je kind nog niet goed de plas kan ophouden. Dit kun je echter gemakkelijk oefenen. Je kunt er zelfs een spelletje van maken overdag. Kijk bijvoorbeeld wie er het langst zijn plas op kan houden of laat je kind tijdens het plassen even stoppen en weer doorgaan en weer stoppen, etc.

Tip 6 – schouderklopje

Een droge nacht gehad? Dan kun je jouw kind echt wel prijzen en wie weet zelfs belonen met iets kleins. Straf je kind echter nooit na een natte nacht. Hij of zij kan er zelf ook niets aan doen.

Het belangrijkste is dat je kind weet dat het niet erg is. Leg er daarom niet te veel nadruk op en verschoon gewoon gezellig samen het beddengoed. Maak je je toch ongerust over het bedplassen? Neem dan gerust contact op met je huisarts.

Waterdichte matrasbeschermers en bedzeiltjes

Voor bedplassers is een waterdichte matrasbeschermer of bedzeil een must! Dit waterdicht beddengoed zorgt ervoor dat het kindermatras optimaal beschermt wordt en beschermt tegen stinkende plasvlekken. Bekijk het assortiment hier »

Tips bedplassen kind

Eerste hulp bij bedplassen

 

Bewaren

Vorig artikel
Hoe blijf je lekker slapen met warm weer? 5 Tips!
Volgend artikel
Ontbijtje op bed voor papa