Wanneer moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Wanneer moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

Voor een goede nachtrust en voor het vermijden van nekklachten is het belangrijk op een goed ondersteund hoofdkussen te slapen. Maar wanneer is je hoofdkussen eigenlijk aan vervanging toe? Het is niet exact bekend hoe lang een hoofdkussen meegaat, maar reken erop dat een kussen na gemiddeld vier jaar niet meer de gewenste ondersteuning biedt. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het verstandig om je hoofdkussen regelmatig te vervangen.

Bekijk direct ons uitgebreide assortiment hoofdkussens »

Levensduur hoofdkussen

De levensduur van een hoofdkussen varieert van soort tot soort en hangt natuurlijk af van het gebruik. Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar. Een synthetisch kussen gaat twee tot vier jaar mee en een kussen gevuld met kapok ongeveer anderhalf jaar.

Ondersteuning van het hoofdkussen testen

Met een aantal trucjes kun je eenvoudig testen of je hoofdkussen aan vervanging toe is. Bij een kussen van veren of dons leg je het kussen op je hand. Als de hoeken naar beneden hangen, heeft het waarschijnlijk geen fut meer. Blijft het kussen juist wel mooi in vorm, dan heeft de vulling nog voldoende vulkracht en biedt het nog voldoende ondersteuning. Leg een kussen gevuld met synthetisch materiaal op een plat vlak en vouw het dubbel. Vervolgens leg je hier een gewicht van circa 250 gram op, bijvoorbeeld een sportschoen. Een goed kussen vormt zichzelf terug in de juiste vorm, waardoor het gewicht er afvalt. Een uitgewerkt kussen zal gevouwen blijven.

Hygiëne hoofdkussen

De hygiënische staat van het hoofdkussen heeft ook invloed op de levensduur van het hoofdkussen. In een eerdere blog schreven we al dat het verstandig is om je hoofdkussen eens in de twee maanden te wassen (lees hier hoe). Dit is noodzakelijk, omdat een gemiddeld ongewassen hoofdkussen maar liefst zestien verschillende soorten schimmels bevat. Om je hoofdkussen langer mee te laten gaan, is het verstandig om het kussen regelmatig te wassen. Daarnaast houd je vuil, bacteriën en vocht langer weg door het gebruik van een kussenbeschermer. Uiteraard is het belangrijk om zeer regelmatig je kussensloop en kussenbeschermer te wassen, evenals het dekbedovertrek. Hiermee zal de levensduur van je hoofdkussen worden verlengd.

Belang van een goed hoofdkussen

Als je te lang op een niet meer ondersteund hoofdkussen slaapt, riskeer je langdurige nekklachten. Tevens zal het hoofdkussen hygiënisch gezien niet meer optimaal zijn, waardoor je in sommige gevallen ziek kunt worden. Gebruik daarom de genoemde trucjes om te testen of je hoofdkussen aan vervanging toe is en zorg altijd voor optimale hygiëne van je beddengoed.

Hoofdkussen vervangen

Nadat je erachter bent gekomen dat je hoofdkussen niet meer de goede ondersteuning biedt, is het tijd om een nieuw hoofdkussen aan te schaffen. Maar hoe kies je het juiste hoofdkussen voor jou? In een eerdere blog schreven we al waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw kussen. Deze handige tips kun je hier nog eens rustig nalezen.

We geven het toe, het is nogal klus om dit regelmatig bij te houden. Maar zeker de moeite waard, want zeg nou zelf: niemand zit toch te wachten op langdurige nekklachten of vervelende ziektes?

En heb jij een nieuw hoofdkussen nodig? Bekijk dan direct ons uitgebreide assortiment hoofdkussens »

 

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel