Oud en nieuw met kinderen: op tijd naar bed of tot laat opblijven?

Oud en nieuw met kinderen: op tijd naar bed of tot laat opblijven?

oud en nieuw met kinderen oudejaarsavond kids jaarwisseling bedtijd

Het is bijna oud en nieuw! De jaarwisseling komt steeds dichterbij. Samen oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken en natuurlijk om 00.00 uur nieuwjaar wensen. Een mooi en bijzonder moment om te delen met je familie, maar niet zo handig met jonge kinderen. Hoe pak je dat aan? Laat jij je kind(eren) heel de avond opblijven, maak je ze wakker of slapen ze door? Voor veel ouders een dilemma. Wij geven je per leeftijdsgroep gedegen advies met de voors & tegens!

Baby’s, dreumesen & peuters

Voor baby’s & peuters geldt dat je ze beter op de normale tijden naar bed kan doen. Zolang je kindje nog niet oud genoeg is om te beseffen wat er allemaal gebeurt met oud en nieuw kun je hem of haar beter laten doorslapen. Houd wel in de gaten of ze niet wakker schrikken door eventueel harde knallen. Maar met een beetje geluk slapen ze gewoon door de jaarwisseling heen.

10 tips zodat jouw peuter lekker doorslaapt

Kleuters & schoolkinderen

Veel kinderen tussen de circa 4 tot 8 jaar liggen normaal gesproken om middernacht allang op één oor. Op deze leeftijd is tot laat opblijven dan ook een grote uitdaging. ’s Avonds worden ze al snel moe en prikkelbaar. Om te voorkomen dat je tijdens de jaarwisseling met een huilende of ruziënde kleuter zit, kun je hem beter op tijd in bed stoppen en iets voor middernacht wakker maken. Op die manier maakt je jonge kind toch het bijzondere moment mee en blijft het bovenal gezellig met oud en nieuw. Maak de kleine wel al rond half 12 wakker, zo kan hij op zijn eigen tempo wakker worden en kun je hem rustig uitleggen wat er staat te gebeuren.

Verder is het belangrijk dat je van tevoren met je kind hierover duidelijke afspraken maakt. Maak hem ook echt wakker als je dat belooft, ook al is hij heel erg moe, want anders is de teleurstelling de volgende ochtend des te groter.

Hoelang slapen kinderen?

Vanaf 8 jaar

Kinderen van 8 jaar of ouder willen meestal graag opblijven met oudejaarsavond, en vaak lukt dat ook wel. Zij hebben al het besef van oud en nieuw en kunnen de tijd ook beter inschatten. Laat hen dan ook meedoen met de grote mensen. Samen aftellen, nieuwjaar wensen en bordspellen doen.

De voor- en nadelen

Voors

  • Je hebt zelf vast wel van die warme herinneringen aan oud & nieuw. Dat wil je jouw eigen kindje toch ook meegeven?
  • Je kunt met je kind van te voren duidelijk afspreken dat je hem voor het nieuwjaar wensen wakker maakt, zo komt hij toch aan zijn nachtrust en maakt hij ook de mooie momenten mee.
  • Als je de kleine van te voren wakker maakt, zal hij niet wakker schrikken als er toch hard vuurwerk wordt afgestoken.
  • Oudejaarsavond komt maar eens per jaar voor. Het verwonderde gezicht van je kindje dat hij al deze spannende dingen mag meemaken wil je toch niet missen?
  • Als je de kinderen laat opblijven kun je er een speciale avond van maken. Denk aan gourmetten, ouderwetse bordspelletjes doen, sjoelen en marshmallows boven een vuurkorf roosteren. Ook op die manier maak je de oudejaarsavond onvergetelijk.
  • Voor het ene kind is een avond doorhalen teveel van het goede, de ander kan gemakkelijk wakker blijven. Voel het zelf aan. Je kunt ook dekens en kussens op de bank leggen en er een soort slaapfeestje van maken. Als een van de kinderen dan even in slaap dommelt, kan dat.

Tegens

  • Heeft jouw kindje echt zijn slaap nodig en vind je wakker maken geen goed idee? Vier dan voor de kinderen de jaarwisseling op een eerder tijdstip. Spreek met buren en hun kinderen af om rond 8 uur ’s avonds al sterrenregen af te steken, kinderchampagne te drinken en nieuwjaar te wensen. Zo krijgen de kinderen toch het gevoel van oud & nieuw mee.
  • Na alle drukte tijdens de jaarwisseling, kan het lastig zijn om je kind weer naar bed te brengen. Hij kan overprikkeld zijn waardoor hij moeilijk in slaap komt.
  • Je kind laten opblijven of tussendoor wakker maken verstoort zijn slaapritme, waardoor je de volgende dag misschien met een lastig kind zit opgescheept.
  • Bedenk ook van te voren hoe jullie oud en nieuw gaan vieren. Is het feest vooral op volwassenen gericht? Dan kun je de kinderen wellicht beter laten slapen.

Kortom, er bestaan veel verschillende plannen van aanpak. Bedenk waar je jouw kinderen het meest plezier mee doet en voel het zelf aan. Het is een bijzondere avond en het ene kind is het andere niet. Maar geniet vooral van een gezellige oudejaarsavond. Maak er een mooie jaarwisseling van, of dit voor je kinderen nu om 20.00 uur of 00.00 uur is.

Vorig artikel
Walra Vintage Flanel dekbedovertrek Jeans
Volgend artikel
Zo!Home Lino dekbedovertrek