Weg met de wekker: uitslapers zijn intelligenter

Weg met de wekker: uitslapers zijn intelligenter

langer-slapen-intelligentie

Doe je pas net je ogen open? Dat is een goed teken, want dan is dit blogbericht zeker aan jou besteed! Het blijkt namelijk dat fervente snoozers een stuk intelligenter zijn dan de zogenaamde earlybirds. Naar aanleiding van een onderzoek kun je stellen dat uitslapen het beste is wat je jezelf kunt bieden. Weg met de wekker en lekker uitslapen dus!

Het is vooral in onze Nederlandse maatschappij een bekend fenomeen: op tijd naar bed en vroeg opstaan, zodat je de volgende dag het efficiëntst kunt benutten. De wekker haalt je dagelijks bruut uit je broodnodige slaap, waarna vervolgens de race tegen de klok begint om fris en fruitig aan de dag te beginnen. Gaat dit tegen jouw natuurlijke ritme in en snooze jij eindeloos door? Voel je dan niet langer schuldig of bezwaard.

Snoozen biedt voordelen

Slimmer en creatiever

De Universiteit van Madrid heeft namelijk een uitgebreid onderzoek gedaan onder jonge mensen. Hieruit blijkt dat de zogenaamde night owls beter scoren op het gebied van intelligentie, creatief denken en logisch redeneren. Degenen die zelf de controle hebben over het moment van opstaan, in plaats van gewekt te worden door de wekker, beschikken over een goede dosis self-agency. Dit houdt in dat je in staat bent om precies te doen wat nodig is. Daarnaast beleef je als night owl alle slaapfases op zijn best, waarbij de REM-slaap het belangrijkste is voor het creatieve proces. Mensen die vroeg gewekt worden, de early birds, hebben een verstoorde REM-slaap, waarbij dromen abrupt ten einde komen en de hieruit voortkomende creativiteit enigszins afneemt.

Early Bird vs. Night Owl

Hoe zit het dan met de vroege vogels onder ons? Zij halen voornamelijk meer uit de ochtend door voor dag en dauw op te staan. Maar de productiviteit tussen de nachtbrakers en early birds is vrijwel gelijk. Wanneer je echter om 06:00 opstaat beleef je rond 17:00 al een inkakmoment, terwijl degenen die later opstaan in de avond en nacht veelal op creatief gebied het sterkst zijn. Daarnaast toont het onderzoek aan dat de zogenaamde nachtbrakers de momenten waarop ze wél wakker zijn intenser beleven in tegenstelling tot degenen die vroeg wakker zijn.

Mocht je een keer door je wekker zijn heen geslapen of ben je een fervent snoozer? Het is zoals je ziet geen ramp, maar juist een voordeel.

Uitslapen

Wij kunnen deze theorie erg waarderen, dat wordt morgen uitslapen!

Vorig artikel
Duurzaam katoen
Volgend artikel