Verwen je kat op Knuffel je Kat Dag!

Verwen je kat op Knuffel je Kat Dag!

Knuffel je Kat Dag dekbedovertrek

Is jouw kat een echte knuffelaar? Dat komt dan heel goed uit, want vandaag is het Knuffel je Kat Dag! Een dag waarop je jouw trouwe viervoeter kunt vertroetelen met extra liefde. Speciaal voor deze mooie gelegenheid vertellen we je in ons blog 10 leuke kattenweetjes. Hoeveel ken jij er al?

1. Alle katten zijn grotendeels kleurenblind

Door de lichtgevoelige cellen in hun ogen zien katten veel minder kleuren dan mensen. Een kat onderscheidt namelijk alleen de kleuren blauw, geel en groen. Ze kunnen dan weer wel heel goed in het donker kijken en dat is handig tijdens het jagen op ongedierte.

2. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar

Normaal gesproken bereiken katten een leeftijd tussen de 14 tot 25 jaar. De Amerikaanse huiskat Creme Puff trok zich daar niets van aan en werd maar liefst 38 jaar oud! Met dit record stond ze in het Guiness Book of Records geregistreerd als oudste kat ooit.

3. Elke kat heeft een unieke neusafdruk

Net als de vingerafdruk van een mens beschikt elke kat over een unieke ‘neusafdruk’. De neusoppervlak van een kat heeft een geheel eigen patroon, waardoor hij altijd is te onderscheiden van andere katten.

 

Bekijk ons beddengoed met katten en andere dieren!

4. Katten herkennen gezichtsuitdrukkingen

Heb jij weleens het gevoel alsof je kat precies begrijpt wat je bedoelt? Uit onderzoek blijkt dat katten zeer goed zijn in gezichtsuitdrukkingen herkennen. Jouw kat weet dan ook of je boos, blij of verdrietig bent. Ben je in een neerslachtige bui, dan proberen ze je vaak te troosten.

5. Oude katten miauwen veel meer omdat ze de ziekte van Alzheimer krijgen.

Helaas kunnen ook katten de ziekte van Alzheimer krijgen. Een symptoom is dat je kat veel meer miauwt dan normaal en ’s nachts rusteloos wordt. Verder kan hij zich prikkelbaar gedragen of problemen hebben met zindelijkheid.

6. Mensen met een kat in huis hebben 30% minder kans op een beroerte of hartaanval

Als je nog een reden zocht om een kat in huis te nemen, dan is dit hem wel! Onderzoek wijst uit dat je veel minder kans hebt op een beroerte of hartaanval. Geef je kat daarom vandaag maar eens een extra dikke knuffel.

7. Katten herkennen zichzelf niet in de spiegel

Ze zien hun eigen reflectie, maar weten niet dat ze het zelf zijn. Een kat kan daardoor op verschillende manieren reageren. Sommige katten negeren de spiegel en andere vertonen speels of juist agressief gedrag. Wat ziet jouw kat in de spiegel?

8. Een kat kan tot wel vijf keer hoger springen dan zijn lengte

Natuurlijk wist je al dat jouw kat met bijzonder veel gemak op tafels en keukenkastjes kan springen, maar wist je dat katten tot wel vijf keer hoger kunnen springen dan hun lengte? De grote kracht in hun achterpoten helpt ze om deze hoogtes te bereiken.

9. In tegenstelling tot honden houden katten niet van snoep

Uit onderzoek blijkt dat katten bepaalde genen missen die ervoor zorgen dat je met je smaakpapillen zoetheid voelt. Hiermee zijn katten als een van de weinige zoogdieren niet gevoelig voor zoete snoepjes. Neemt jouw kat wel graag een hapje van de snack die jij aan het eten bent? Dan is dit voornamelijk vanwege nieuwsgierigheid en niet omdat ze van zoetigheid houden.

10. Katten zweten via hun poten

De zweetklieren waarmee ze kunnen afkoelen zitten alleen onder hun poten. Omdat ze er hier maar weinig van hebben, likken katten ook hun vacht om af te koelen.

Ontdek alle dekbedovertrekken met dierenprint

 

Heb jij je kat al een dikke knuffel gegeven vandaag?

Bronnen: 100 interessante feiten over kattenkattenweetjes

Vorig artikel
Volgend artikel
Marc Opolo Senja dekbedovertrek