Heb jij wel eens last van een after dinner dip? Dit is waarom

Heb jij wel eens last van een after dinner dip? Dit is waarom

header after dinner dip energiedip na eten

Na het nuttigen van een heerlijke maaltijd zou je verwachten dat je er weer lekker tegenaan kunt. Maar soms lijkt niets minder waar. Lig jij na het avondeten ook horizontaal gestrekt op de bank? Of ben je na een uitgebreide lunch niet meer vooruit te branden? Dan heb je last van een after dinner dip. Maar hoe komt het dat je moe wordt na het eten? En hoe voorkom je zo’n energiedip? Wij zochten het voor je uit!

Oorzaak: suikers & koolhydraten

Eerst moeten we weten waardoor die dip na het eten veroorzaakt wordt. Dit heeft alles te maken met je bloedsuiker. Na een grote maaltijd verandert je bloedcirculatie. Al het bloed wordt naar je spijsverteringssysteem gepompt, dit kan een slaperig gevoel en een lage bloeddruk tot gevolg hebben. Vooral wanneer die maaltijd bestaat uit veel koolhydraten en suikers kun je last krijgen van een duf gevoel. Deze bestanddelen zorgen voor een respons in de dunne darm waardoor je hele lichaam op een lager pitje wordt gezet, behalve je spijsverteringsproces. Alle energie gaat vervolgens naar je spijsvertering waardoor je na de maaltijd inkakt op de bank.

Orexin neuronen…ehh wat?

Daarnaast maak je na het nuttigen van een maaltijd bepaalde hersencellen aan, zogeheten orexin neuronen. Deze neuronen produceren een eiwit die je hersenactiviteit vertraagd. Uit onderzoek blijkt dat deze neuronen toenemen na het eten van een flinke maaltijd. Ah, vandaar dus die energiedip!
Bovendien maakt je lichaam meer insuline aan als onderdeel van de spijsvertering. Insuline verhoogt de hoeveelheid serotonine en melatonine in de hersenen. Hallo duf gevoel!

Geen zorgen

Een after dinner dip brengt geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar houdt er wel rekening mee dat als je nog een hele to-do list af te werken hebt, je geen grote maaltijd nuttigt zonder al te veel koolhydraten en suikers. Anders is de kans groot dat je na het eten voor pampus ligt op de bank.
Wel kan het gevolgen hebben voor je slaapritme, aldus Dr. Loren Greene van de New York Department of Medicine University. Als je op een laat tijdstip dineert krijgt je insulineniveau ’s nachts een boost waardoor je vervolgens wakker kan worden en je nachtrust dus wordt verstoord.

Tips

Gelukkig hebben wij genoeg tips voor je om een after dinner dip te voorkomen:

  • Vermijd snelle suikers. Snelle suikers, zoals wit meel, frisdrank en toegevoegde suikers, worden namelijk direct omgezet in glucose.
  • Kies voor trage koolhydraten, zoals volkorenproducten en eiwitten. Deze zorgen voor een langdurig verzadigd effect, want ze vertragen de glucoseopname. Daarmee worden de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel afgezwakt.
  • Eet regelmatig en neem kleine porties. Dit zorgt ervoor dat je energie inname verdeeld wordt over de dag en je spijsvertering constant in beweging blijft.
  • Beweeg na een maaltijd. Door na het eten te bewegen komt je spijsvertering beter op gang. Hierdoor geeft een fietstocht of wandeling na het eten weer energie.
  • Eet niet te veel, ook al is het nog zo verleidelijk. Je lichaam moet veel moeite doen om al dat eten te verteren, waardoor die after dinner dip nog erger wordt en ook van langere duur is.
  • Dineer op tijd, zodat je nachtrust niet wordt verstoord.
  • Slaap voldoende! Want als je niet uitgerust bent kom je na het eten al helemaal niet meer van die bank af. Slaap zo’n 8 uur per dag zodat je je fit voelt en minder snel grijpt naar snelle suikers zoals koek en snoep.
Vorig artikel
Ken jij iemand die ook zoveel dutjes doet als een giraffe?
Volgend artikel
Wanhopig slaapjes tellen is niet langer nodig! Lees onze blog waarin we tips hebben om tijdens volle maan toch lekker te slapen!