Verminderde nachtrust door volle maan? - Handige tips!

Verminderde nachtrust door volle maan?

Wanhopig slaapjes tellen is niet langer nodig! Lees onze blog waarin we tips hebben om tijdens volle maan toch lekker te slapen!

Aanstaande zondag is het weer volle maan. Iedereen weet dat je dan op je hoede moet zijn voor weerwolven. Ook als je daar niet bang voor bent is er mogelijk nog een ander probleem. Er wordt namelijk beweerd dat mensen tijdens volle maan slecht slapen. Maar is dat wel zo? Wij hebben in ieder geval de oplossing. Schaapjes tellen is niet meer nodig!

De invloed van de maan op onze slaap

Over wat precies de invloeden zijn van een volle maan op onze slaap zijn de meningen verdeeld. De Universiteit van Basel kwam in 2013 met een veelbesproken rapport over dit verband. De Zwitsers hielden drie jaar lang de slaap bij van 33 volwassenen. Hieruit kwam naar voren dat volle maan leidde tot gemiddeld 5 minuten langer inslapen en een 20 minuten kortere totale nachtrust. De proefpersonen sliepen bovendien 30% minder diep.

Wat andere wetenschappers denken

Een relatief kleine groep dus, maar een onderzoek uit Denemarken kwam tot eenzelfde conclusie bij 319 onderzochte volwassenen. Zij zagen echter wel dat de 675 kinderen juist weer langer sliepen gedurende de volle maan. Neurowetenschappers van het Nijmeegse Donders Instituut, die een aantal van dit soort studies tegen het licht hielden, kwamen tot de conclusie dat er geen bewijs voor een dergelijk verband te vinden is. Volgens hen zijn het vaak de onderzoeken waarin een effect wordt aangetoond die de publiciteit halen, maar zijn er veel meer studies die erop wijzen dat er geen verband bestaat.

Advies om beter te slapen met volle maan

Merk jij toch bij jezelf dat je elke 29 dagen een paar slechte nachten kent? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Beweeg voldoende – Iemand die overdag genoeg beweging heeft, zal ’s nachts beter slapen. En dan heb je het niet eens in de gaten dat het volle maan is! Wetenschappers vermoeden namelijk dat er een placebo-effect bestaat, en wel dat mensen zich al onrustig gaan gedragen zodra ze weten dat het weer volle maan is.
  • Houd het maanlicht tegen – Een vaak genoemd advies om beter te slapen tijdens volle maan is het zoveel mogelijk verduisteren van je slaapkamer zodat je niet wakker ligt van het maanlicht. Ook hierover zijn de experts het echter niet eens. De eerder genoemde Zwitserse studie werd namelijk in een compleet verduisterd laboratorium verricht. Daarom stelden zij dat de mogelijke invloed niet per se te maken had met het maanlicht, maar met een bepaalde interne klok die alle mensen hebben.
  • Ga juist voor meer maanlicht – Met deze prachtige Oilily Moonlight dekbedovertrekken van 100% katoen-satijn kun je zelf de proef op de som nemen. Je zult merken dat je juist heerlijk tot rust komt onder deze verschillende tinten van maanlicht. Als je straks eenmaal gewend bent geraakt aan de comfort die de maan jou elke nacht kan bieden, gaat geen enkel straaltje maanlicht jouw nachtrust nog verstoren!

Benieuwd naar wat de nieuwe najaarscollecties bij Smulderstextiel.nl naast dit mooie dekbedovertrek nog meer te bieden hebben? Kijk dan snel hier!

BRON: SLAAPINFO.NL, NRC.NL, WOMENSHEALTHMAG.NL
Vorig artikel
header after dinner dip energiedip na eten
Volgend artikel
Header SNURK back 2 school