Verjaag je nachtmerries!

Verjaag je nachtmerries!

Ken je dat? Je duikt ’s avonds je bed in met de bedoeling een lange nacht heerlijk te slapen. Maar een paar uur later schrik je badend in het zweet wakker, na een angstaanjagende achtervolging of een inbraak. Nachtmerries kunnen je nachtrust flink vergallen!

Horror in je dromen

Een nachtmerrie is een intense droom met beangstigende inhoud, die gepaard kan gaan met zweten en onrustig liggen woelen. Thema’s die vaak voorkomen zijn ongelukken, achtervolgingen, inbraken en het verlies van dierbaren. Je zit tijdelijk in je eigen horrorfilm!

Waarschijnlijk zijn we allemaal weleens opgeschrikt uit een dergelijke nare droom. Kleine kinderen worden vaak geplaagd door nachtmerries, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Bovendien hangt een en ander samen met gevoeligheid: sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger en daardoor vatbaarder voor het beleven van nachtmerries.

Hoe ontstaan nachtmerries?

In vroegere tijden geloofde men dat demonen en geesten verantwoordelijk waren voor nachtmerries. Dit is nog terug te zien in het woord zelf: ‘nachtmerrie’ is afgeleid van het oude woord mara, dat boze geest betekent. Demonen zouden op de borst van de slaper zitten en zo nare dromen veroorzaken. Vandaag de dag zijn we een stuk wetenschappelijker ingesteld en worden de meeste nachtmerries toegeschreven aan een van de volgende oorzaken:

  • spanningen
  • posttraumatische stressstoornis
  • hoge koorts
  • medicijnen

Wie door een moeilijke of stressvolle periode gaat, slaapt vaak slechter en nerveuzer: een voedingsbodem voor onrustige en enge dromen. In het verlengde hiervan ligt de posttraumatische stressstoornis, waarbij opgelopen trauma’s vaak worden herbeleefd in de vorm van nachtmerries. Wat de oorzaak ook is, belangrijker is misschien nog wel hoe je weer op een prettige manier van je nachtrust kunt genieten. Consequent nachtmerries beleven is immers slecht voor de gezondheid.

Nachtmerries verjagen

Wat kun je zelf doen om van nare dromen bevrijd te worden? Het ligt voor de hand dat een ontspannen mens minder vatbaar is voor nachtmerries dan een gespannen mens. Stress heb je echter niet altijd in de hand. Wel kun je proberen te ontspannen voor het slapengaan, door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of ontspanningsoefeningen te doen.

Hulp kan ook uit onverwachtse hoek komen. Uit de oude indianencultuur is de dromenvanger overgeleverd; een mooie accessoire met een spirituele betekenis. Een dromenvanger bestaat uit een ring met web, vaak versierd met kleurrijke veren en decoratieve kraaltjes. Volgens de indianen zijn alle dromen afkomstig uit de hemel. De dromenvanger vangt de slechte dromen op, zodat deze je niet kunnen bereiken. Deze dromen vallen de volgende ochtend uit het web en vergaan tot stof. De goede en prettige dromen vallen door het web heen en bereiken de slaper. Exit nachtmerries, met dank aan de indianen!

Vorig artikel
Beddinghouse Prado dekbedovertrek
Volgend artikel