We slapen allemaal wel eens een nachtje minder goed. Maar is bij jou slecht slapen eerder de regel dan uitzondering? Wellicht heb je last van slapeloosheid. Bijna een kwart van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. En dat heeft meer impact op je dagelijks leven én je lichaam dan je misschien verwacht. Hieronder lees je enkele gevolgen van een slecht slaappatroon en wat weinig slapen werkelijk betekent.
Een slechte nachtrust
Iedereen slaapt wel eens slecht. Je haalt een nachtje door, je wordt gestoord door je snurkende partner of wellicht haalt een kind je uit je slaap. Dat kan gebeuren en is ook zeker niet erg. De volgende dag ben je minder fit en opgewekt, maar die schade haal je redelijk snel weer in. Komen deze gebroken nachten vaker voor, dan neemt het probleem wel serieuze vormen aan. Bijna een kwart van de mensen kampt ook daadwerkelijk met een slaapprobleem. Dat is een schrikbarend hoog aantal. Behoor jij hier ook toe?
De gevolgen van een mindere nacht
Na één nacht slecht slapen zijn de gevolgen al merkbaar. Je kunt het herkennen aan de volgende punten:
- Wallen. De bekende wallen onder de ogen zijn hét teken dat je niet zo best geslapen hebt.
- Kort lontje. Na een korte nacht ben je prikkelbaarder dan normaal. Je reageert heftiger en negatiever op situaties dan gebruikelijk.
- Verminderde concentratie. Doordat je te weinig rust gehad hebt werken je hersenen ook minder. Je hebt meer moeite met concentreren.
- Lager libido. Al na één slechte nacht kan je lichaam al behoorlijk uitgeput zijn. Je moet er niet aan denken om ook nog actief aan de slag te gaan in bed.
- Trillen. Het kan zijn dat neurologische reflexen worden geactiveerd en je last krijgt van bevende spieren in je handen en rondom je ogen bijvoorbeeld.
- Slaperig gevoel. Het spreekt voor zich dat je na een slechte nacht je je slaperig voelt. Je betrapt jezelf erop dat je wat duffig voor je uit zit te staren en sterk verlangt naar een moment van rust en slaap.
Na 72 uur slecht slapen
Wanneer het slechte slapen zich voortzet, bij drie nachten of meer, ga je het ook aan andere dingen merken. Je lichaam krijgt niet voldoende rust en maakt dit op de volgende manieren kenbaar:
- Verzwakt immuunsysteem. De kans dat je virusjes oppikt wordt alsmaar groter.
- Bleke huid. Na nachten achtereenvolgend slecht te slapen wordt de huid bleker. Dat komt doordat de bloedvaten vernauwen om energie te besparen.
- Hallucinaties. Kamp je geruime tijd zonder slaap, dan kan het voorkomen dat je dingen ziet die er niet zijn.
- Spierpijn. Je lichaam is zó uitgeput, dat spieren bij de kleinste inspanning al pijnlijk worden.
- Meer spiersamentrekkingen. Het trillen van de spieren wordt alsmaar erger.
Het verschil tussen slecht en weinig slapen
Het verschil tussen slecht slapen en weinig slapen is eenvoudig uit te leggen, maar wordt vaak door elkaar gehaald. Een slaaptekort komt doordat je te weinig tijd vrijmaakt voor een goede nachtrust. Je kijkt tot half de nacht Netflix, je gaat een avondje stappen of je werkt nog een paar uur door om die ene deadline te halen. Ook externe factoren waar je geen invloed hebt, zoals een huilende baby of feestende buren, kunnen je een slechte nacht bezorgen.
Weinig slaap, ondanks prima omstandigheden, valt onder insomnie. Eén op de tien Nederlanders kampt volgens Van Someren, slaapdeskundige bij het Nederlands Herseninstituut, met chronische slapeloosheid. Het gaat dan om mensen die minimaal drie maanden, drie of meer dagen per week met moeite slapen. Ondanks een goed bed, prettig beddengoed, rust en regelmaat vinden deze mensen het moeilijk de slaap te vatten of om in slaap te blijven. Het is volgens Van Someren een stoornis die te veel wordt onderschat. Insomnie komt veel voor, dat blijkt ook uit de cijfers, en zoals hij in Trouw meldt is het één van de meest voorkomende stoornissen die ook bijdraagt aan het risico op depressie.
Zorg goed voor jezelf
Slaap is erg belangrijk voor het lichaam. Zoals je in bovenstaande gevolgen terugziet vergt een slechte nacht veel van ons lichaam. Maak daarom ruimte voor een goede nachtrust en laat tv, telefoon en laptop voor wat het is. Maak de slaapkamer gezellig en comfortabel. Kies bijvoorbeeld voor een prettig dekbed en een nieuw dekbedovertrek. Vergeet ook zeker een goed hoofdkussen niet. Hoe meer comfort hoe beter. Straks plof je met liefde op je bed voor een welverdiende nachtrust!
Kamp je met chronische slaapproblemen, waarbij je dag na dag niet goed in slaap komt of uren naar het plafond ligt te staren, zoek dan tijdig hulp en ondersteuning.
Ben jij een goede slaper of herken jij jezelf in bovenstaand stuk?