Met het hele gezin in één bed: samen slapen is hot

Met het hele gezin in één bed: samen slapen is hot

Bedsharing is helemaal hot. Tenminste, als we Ikea moeten geloven. Het Zweedse meubelwarenhuis gaat bedden op de markt brengen die speciaal ontworpen zijn om met het hele gezin in te slapen: vader, moeder en alle kinderen gezellig in één bed. Hiermee haakt de Ikea in op het populaire attachment parenting, waarbij samen slapen één van de basisprincipes is. Maar sowieso slapen kinderen steeds vaker bij mama en papa op de kamer. Hoe werkt dit dan? Is het wel veilig? En hoe doe je dat dan met seks?

Voordelen

De Volkskrant vroeg zich dit ook af en interviewde vier gezinnen die al jaren met z’n allen samen slapen. Gezellig met iedereen dicht tegen elkaar aan kent ook zeker zijn voordelen. Zo hoef je er niet meer uit om borstvoeding te geven en schept het een hechte band. Ook is het natuurlijk gewoon heel gezellig met het hele gezin in bed. Nadelen zijn er natuurlijk ook, maar volgens de geïnterviewden zijn daar simpele oplossingen voor.

Lees ook: Tips voor veilig samen slapen »

Te afhankelijk?

Tegenstanders van co-sleeping zijn van mening dat kinderen door het samen slapen te veel aan de ouders blijven hangen en daardoor niet zelfstandig genoeg kunnen worden. Onzin, vindt moeder van twee Pieternel Lijnkamp (37): ‘Juist omdat ze zich zo veilig voelen, staan ze op zichzelf. Sofie is een uitbundig en sociaal kind.’

Is samen slapen wel veilig?

Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid raadt samen slapen met je kind toch af. In elk geval de eerste 3 à 4 maanden. Het slapen in het grote bed kan namelijk gevaarlijk zijn en het risico op wiegendood is groter dan wanneer het kindje in een eigen bedje slaapt. Vooral als je rookt, alcohol hebt gedronken, zeer moe bent of onder een dekbed slaapt, is het niet verstandig om in één bed te slapen. Volgens Willeke van de Hoef (31), moeder van Samuel (6), Abel (3) en Jona (6 maanden) is er niets om bang voor te zijn: ‘Ik geloof dat je hormonen ervoor zorgen dat je niet op je kind gaat liggen’. Belangrijk is daarbij wel om een paar regels te volgen om het samen slapen zo veilig mogelijk te maken. Wij hebben hier de regels en tips voor je verzameld.

Hoe zit het met seks?

Met al die kinderen in bed is natuurlijk geen optie om in bed seks te hebben. Maar hoe doen deze co-slapers dat dan? ‘Creatief zijn. Het bed is heus niet de enige plek waar je seks kunt hebben’, zegt Pieternel met pretoogjes. Ook de man van Willeke, Adrian Roest (33) geeft toe dat seks wat meer georganiseerd moet worden. ‘Maar dan genieten we des te meer van een weekendje Amsterdam met ons twee.’

Eeuwig met een kind in bed?

Kleine kinderen worden echter ook groot en samen met je 16-jarige puber in bed is toch wel een beetje vreemd. Rianne Schoemaker (42) gelooft echter niet dat ‘een kind voor eeuwig bij z’n ouders wil slapen.’ Wanneer de kinderen te groot zijn om bij de ouders te slapen? ‘Hij mag zelf beslissen wanneer het tijd is voor een eigen bed’, zegt Willeke. Ook Francien de Vries (29) verwacht niet dat hun zoons voor altijd bij papa en mama in bed willen slapen. ‘We slapen samen tot de kinderen zelf zeggen dat ze een eigen kamer willen. Of tot we het zelf zat zijn.’ Maar zat is ze het nog lang niet.

Wat vind jij? Ben jij gehecht aan je privacy in bed of duiken jullie het liefste met het hele gezin onder de dekens?

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel