Dit is waarom je slecht slaapt op vakantie!

Dit is waarom je slecht slaapt op vakantie!

Dit is waarom je slecht slaapt op vakantie! Informatie en tips.

De vakanties zijn begonnen en velen gaan binnenkort lekker op reis. Dat wordt genieten van zon, zee en lekker luieren op het strand. Dat luieren is ook wel nodig, want blijkbaar slaap je een stuk slechter op vakantie dan thuis. Waarom? Dat leggen wij van Smulderstextiel.nl graag aan je uit.

Een vreemd bed slaapt slechter

Hoe heerlijk comfortabel het bed ook ligt en hoe zacht het beddengoed ook aanvoelt … in een vreemd bed slaap je toch slechter dan in jouw eigen vertrouwde bedje thuis. Dit blijkt ook uit een onderzoek aan de Brown University waar ze de hersenactiviteiten analyseerden van 35 proefpersonen die sliepen in een vreemd bed in het laboratorium.

We slapen maar half

De eerste nacht in een ander bed zagen de onderzoekers dat de linkerhersenhelft actief bleef en nog steeds zeer alert was op geluiden. Volgens onderzoeker Yuka Sasaki lijkt dit op eenzelfde fenomeen als in bepaalde vogelsoorten of dolfijnen, die slapen met één oog open. Zouden wij dan ook bang zijn voor roofdieren? Of is dit nog een overblijfsel uit onze oertijd? Hierover kunnen we vooralsnog enkel speculeren, maar blijkbaar blijven onze hersenen wel alerter wanneer we in een vreemde omgeving zijn. En daardoor slaap je slecht.

De eerste nacht op vakantie

Ga jij op vakantie? Dan zul je de effecten vooral de eerste nacht merken. Volgens het onderzoek slaap je de eerste nacht namelijk niet zo diep als thuis in je eigen bed. Maar geen nood! Het onderzoek vermeldt ook dat dit na verloop van tijd weer bij trekt. Tijdens de tweede nacht is de alertheid zelfs al flink afgenomen. Logisch ook, want je went natuurlijk vanzelf aan dat vreemde bed, waardoor het aan het einde van je vakantie helemaal niet meer zo vreemd voelt.

Voel je thuis met je eigen hoofdkussen!

Onderzoeker Yuka Sasaki geeft als laatste nog een goede tip mee voor iedereen die binnenkort op vakantie gaat: neem je eigen kussen mee! Doordat je op je eigen hoofdkussen slaapt, voelt die vreemde omgeving en dat vreemde bed toch een beetje als thuis. Hierdoor zouden we beter ontspannen en ook beter slapen.

Fijne vakantie!

 

Bron: Night Watch in One Brain Hemisphere during Sleep Associated with the First-Night Effect in Humans (2016), Tamaki, Won Bang & Watanabe, Sasaki

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Tegelijk slapen ... of toch niet? De voordelen en nadelen op een rijtje.
Volgend artikel
Onze top 5 beste films over slapen