Nog even een slaapmutsje? | Alcohol & slaap

Nog even een slaapmutsje?

Nog even een slaapmutsje voor het slapen gaan? Dan hebben we het natuurlijk niet over een muts voor op je hoofd, maar over een lekker borreltje. Het oude idee van een slaapmutsje gaat ervan uit dat je hierdoor beter slaapt. Of het ook echt werkt? Dat is nog maar de vraag.

Beter slapen met alcohol

Uit de eerste resultaten van het Nationaal Slaap Register blijkt dat ongeveer 1 op de 20 mensen elke dag een slaapmutsje drinkt voor het slapen gaan. De deelnemers ervoeren een betere slaap op de avonden waarop ze een glaasje alcohol gedronken hadden en dat is ook begrijpelijk als je weet dat een borreltje helpt te ontspannen. En als je ontspant, slaap je beter.

Alcohol en onrustig slapen

Het klopt dat alcohol je helpt sneller in slaap te vallen. Alcohol verstoort echter ook je REM-slaap, waardoor je minder diep slaapt. Hierdoor kun je langer slapen als je gedronken hebt, maar toch voel je je minder uitgerust de volgende dag. Daarbij leidt een slaapmutsje met alcohol vaak tot een onrustige slaap en kun je plots gaan snurken. Dat wil je natuurlijk weer niet.

Borrel voor het slapen gaan: eén of twee glaasjes

Een slaapmutsje is dan het perfecte antwoord. Eén glaasje (of twee) voor het slapen gaan helpt je sneller in slaap te vallen, maar omdat er zo weinig alcohol in zit zijn de negatieve effecten verder nihil. Dus ontspan lekker met een slaapmutsje, maar drink alcohol met mate. Daarnaast, als je ’s avonds een slaapmutsje drinkt zit daar vaak ook een borrelplank met allerlei snacks bij. Maar is dat wel zo slim? Bekijk daarvoor eens onze blog over de do’s en don’ts als het gaat om eten voor het slapengaan.

Liever geen alcohol?

Een slaapmutsje helpt overigens niet bij iedereen of misschien drink je geen alcohol. Probeer dan eens andere natuurlijke slaapmiddelen. Vooral als je moeite hebt met in slaap komen, kunnen deze middeltjes uitkomst bieden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Snurk Unicorn dekbedovertrek
Volgend artikel
nieuwe collectie iSeng beddengoed