Goed nieuws: uit onderzoek is gebleken dat tegelijk met je partner gaan slapen bijzonder goed voor je relatie is. Misschien zijn jullie zo’n stel dat ook in een langdurige relatie elke avond trouw tegelijk gaat slapen. Misschien ook niet – in dat geval hecht je waarschijnlijk grotere waarde aan je eigen slaappatroon. We zetten de voor- en nadelen van tegelijk slapen voor je op een rijtje.
Tegelijk slapen zorgt voor meer intimiteit
Amerikaans onderzoek wijst uit dat stellen die tegelijk gaan slapen niet alleen gelukkiger zijn in het dagelijks leven, maar ook een verhoogde mate van intimiteit en geborgenheid ervaren. En dat is natuurlijk niet zo gek: juist dat moment ’s avonds in bed is helemaal van jullie tweeën. Lekker samen in elkaars armen liggen terwijl jullie de dag bespreken, problemen kenbaar maken of gewoon even gezellig met elkaar praten. Stellen die veel waarde hechten aan tegelijk slapen, bouwen hiermee dus aan hun relatie en ervaren daar vaak de positieve effecten van.
Tegelijk slapen zorgt voor een betere nachtrust
Een ander voordeel van tegelijk slapen is dat je er waarschijnlijk beter van slaapt. Jullie liggen immers tegelijk in bed en vallen, met een beetje geluk, ongeveer tegelijk in slaap. Ook als je zelf wat langer wakker ligt dan je partner is de kans toch groot dat je daarna een ononderbroken slaap hebt. Mensen die niet tegelijk gaan slapen worden daarentegen vaak in hun slaap gestoord door de partner die later naar bed gaat. Vooral mensen die licht slapen zullen weer wakker worden van hun partner, hoe stil deze ook doet. Zo onderbreek je je slaap en dat is helaas nooit gunstig; je slaapt er onder andere minder diep van. Bovendien kan het je moeite kosten opnieuw in slaap te vallen – terwijl je partner misschien allang naast je ligt te snurken! Tegelijk gaan slapen kan dus voor een betere nachtrust zorgen.
Het nadeel van tegelijk slapen
Toch is er ook een belangrijk nadeel aan tegelijk gaan slapen. Hebben jij en je partner allebei een ander slaappatroon of is de één een avond- en de ander een ochtendmens, dan kan dit voor problemen zorgen. Ben je ’s avonds bijvoorbeeld nog lang niet moe, maar kruip je voor de gezelligheid alvast met je vermoeide partner onder de wol, dan kan het zijn dat je zelf nog een flinke tijd wakker ligt terwijl je partner al in dromenland verkeert. Niet alleen vervelend, maar gewoonweg ook saai. Ben je juist geen avondmens maar je partner wel, dan kan het zijn dat je – wederom voor de gezelligheid – langer op de bank blijft zitten en daar op den duur je ogen niet meer open kunt houden. Slaappatronen kunnen dus botsen en dat is natuurlijk juist niet bevorderend voor je relatie.
Het beste advies is waarschijnlijk (blijven) doen waar jullie je goed bij voelen. Probeer bij tegengestelde slaappatronen een goede balans te vinden: door bijvoorbeeld een aantal dagen wél en een aantal dagen niet tegelijk te gaan slapen.