Beter slapen? Ga naar buiten!

Beter slapen? Ga naar buiten!

Op ons blog hebben we je al heel wat tips gegeven om ’s nachts beter te kunnen slapen. Misschien heb je er al een aantal geprobeerd, maar heb je dé tip nog niet gevonden. Gelukkig hebben we nog een tip die er misschien wél voor zorgt dat je beter slaapt. Wil je graag beter slapen? Ga dan eens naar buiten!

We zijn altijd binnen

De meeste tijd van ons dagelijks leven bevinden we ons binnen. We werken binnen, we eten binnen, en ’s avonds kijken we binnen nog even televisie. Die ene keer dat we de hond uitlaten of boodschappen moeten gaan halen daar gelaten, spenderen we al onze tijd toch aan binnen-activiteiten. In de winter zijn we allemaal nog een stukje erger: dan is het gewoon te koud om naar buiten te gaan en is ons verwarmde huisje toch een fijnere plek om je tijd door te brengen.

Hoe werkt dat dan?

Maar goed, naar buiten gaan helpt je dus beter te slapen. Hoe dan? Daglicht beïnvloedt je interne klok. Ken je het gevoel dat ’s ochtends opstaan als het donker is veel moeilijker is dan rond dezelfde tijd op te staan in de zomer? Dat komt door het daglicht. Door jezelf de gehele dag wat daglicht te gunnen, weet je lichaam ook dat het ’s avonds tijd is om te gaan slapen. Daarnaast helpt zonlicht je slaapcyclus te resetten. Zonlicht zorgt er voor dat je lichaam een stofje aanmaakt dat je vertelt wanneer het tijd is om te slapen en op te staan. De interne klok, dus!

De positieve gevolgen van naar buiten gaan

Je gaat er dus beter van slapen, maar hoe kan dat nu eigenlijk? Overdag wat vaker (of langer) naar buiten gaan helpt ook nog bij een aantal andere dingen. Zo gaat je stress-level makkelijker naar beneden. Zonder stress kom je ’s avonds ook sneller in slaap. Een win-winsituatie dus! Daarnaast ga je wanneer je buiten bent ook automatisch meer bewegen en krijg je meer energie. Je voelt je hierdoor fijner en ’s avonds heb je een voldaan gevoel. Je kunt dus met een gerust hart gaan slapen.

In de winter

Vroeg opstaan in de winter is voor de meesten van ons altijd iets moeilijker dan wanneer de eerste zonnestralen al om zeven uur door de gordijnen stralen. Toch kun je in de winter ook genoeg doen om beter te slapen. Wanneer het niet donker is, zorg er dan voor dat je gedurende de dag regelmatig tien minuutjes naar buiten gaat. Maak een wandeling, laat de hond uit of ga een keer op de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto. Wanneer het je ’s ochtends echt niet lukt om een beetje uitgerust op te staan, dan kun je overwegen of een daglichtlamp misschien iets voor je is. Deze lamp verlicht de kamer langzaam op het moment dat jij wilt opstaan. Zo krijg je toch het gevoel dat je midden in de zomer opstaat.

Alleen maar voordelen

Het heeft dus alleen maar voordelen wanneer je overdag een paar keer extra naar buiten gaat om wat vitamine D op te doen. Niet alleen slaap je er beter door, je geheugen wordt er ook beter van. Daarnaast ga je je er ook echt beter door voelen. Door buiten tijd door te brengen wordt er een seintje naar je hersenen gestuurd, dat er voor zorgt dat jij je blijer en gelukkiger voelt. Dus, waar wacht je nog op? Ga lekker naar buiten!

Vorig artikel
Volgend artikel