Helpt warme melk om beter te slapen?

Helpt warme melk om beter te slapen?

helpt warme melk om beter te slapen

Vroeger als kind wanneer je niet kon slapen, kreeg je vast weleens een beker warme melk. Want dat zou je helpen om weer makkelijk in slaap te komen. Maar klopt het ook dat je beter slaapt na het drinken van warme melk?

Warme melk geen garantie voor goede nachtrust

Laten we als eerste erkennen dat het drinken van een glas warme melk geen garantie biedt voor een goede nachtrust. Maar het kan je wel helpen om beter in slaap te komen. Dat heeft onder andere te maken met de aminozuur tryptofaan; het stofje dat je onder andere vindt in melk, haver, bananen, chocolade, kikkererwten en noten.

Warme melk als slaapmutsje

Tryptofaan is noodzakelijk voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die je slaap reguleert. Bij een tekort kun je moeilijker in slaap komen. Een natuurlijke boost door middel van de tryptofaan in melk kan dus geen kwaad. Daarnaast zit er in melk ook melatonine, een hormoon dat je lichaam slaperig maakt. Zou melk dan het perfecte slaapmutsje zijn? Dat is wellicht iets te kort door de bocht.

warme-melk-beter-slapen

Stof in warme melk maakt slaperig

Uit onderzoek blijkt dat 1 gram tryptofaan je al slaperig maakt. Maar hoeveel van deze stof zit er in een glas melk? Nou, daar kom je bij lange na niet aan. In een glas à 200 ml zit 91 milligram tryptofaan, wat betekent dat je 11 bekers(!) warme melk moet drinken voordat de stof zijn werk doet. Ook de hoeveelheid melatonine in een beker melk is zo nihil, dat je hiervoor een heleboel glazen melk moet drinken, voor je het gewenste slaapeffect hebt. En dan zul je net zien dat je ‘s nachts weer uit bed moet omdat je moet plassen. Daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten.

Psychologisch effect van warme melk

Ondanks dat er dus geen wetenschappelijk bewijs is dat het drinken van een beker melk bijdraagt aan een goede nachtrust, kan het wel helpen tegen slapeloosheid. Hoe dan? Denk maar aan het placebo-effect. Als je dénkt dat het drinken van melk goed is, zal het jou helpen bij het inslapen. Daarnaast geeft het drinken van die beker melk veel mensen een prettig gevoel omdat ze die vroeger van hun moeder ook kregen. Die fijne tijd en warme herinneringen helpen je te ontspannen en je gedachten te verzetten. Echter, kan dit natuurlijk ook gelden voor een kop warm water of thee. Het geeft je een gevoel van rust en geborgenheid en mogelijk speelt ook het vaste slaapritueel hierin een rol. Allemaal zaken die jou helpen bij het inslapen.

Dus heb jij er een goed gevoel bij? Drink dan vooral die beker melk. Slaap lekker! 

Vorig artikel
nieuwe collectie beddengoed voorjaar 2020
Volgend artikel
Essenza collectie voorjaar 2020