Verkouden? 11 tips om toch lekker te slapen!

Verkouden? 11 tips om toch lekker te slapen!

verkoudheid slaaphouding lichamelijke klachten

Een verstopte neus, keelpijn en hoesten: een verkoudheid is geen pretje. En al helemaal niet ’s nachts. Kun jij ook niet slapen met een verstopte neus? Lees dan snel verder, want met deze tips kun jij weer rustig ademhalen en toch lekker slapen. Zelfs als je flink verkouden bent!

Tips om te slapen met een verkoudheid

Tip 1 – Kopje thee

Wie wist dat thee drinken ervoor zorgt dat je neus minder verstopt zit? Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent en een kop thee helpt je bovendien beter ademen. Een kopje zoethoutthee of thee met honing verzacht daarbij ook nog eens de keel.

Tip 2 – Snoepen

Last van keelpijn? Zuig dan voordat je gaat slapen op een zuurtje of dorpje. Hierdoor maak je extra speeksel aan en dat verzacht de keel (en de pijn). Even gorgelen met zout water helpt ook, maar dan kiezen wij toch liever voor snoep.

Tip 3 – Stomen

Door te stomen voor het slapengaan worden je verstopte holtes weer helemaal vrijgemaakt en kun jij weer goed ademen en goed slapen. Geen stoomcabine in huis? Met een theedoek over je hoofd, een teiltje met kokend water en wat eucalyptus maak je gewoon je eigen stoombad. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het helpt echt. Oh, en je poriën worden ook direct gezuiverd. Bonus!

Tip 4 – Douchen

Een andere optie is om een warme douche te nemen voor het slapengaan. Zet de kraan op warm en geniet van een heerlijke douche en de stoom. Ook hierdoor gaan de neusholtes weer open en kun jij weer makkelijker ademhalen.

Tip 5 – Vochtige lucht

Wanneer je verkouden bent, is droge lucht niet goed voor je. Droge lucht zorgt namelijk voor een uitgedroogde neus en een pijnlijke keel. Een vochtige lucht helpt tegen keelpijn en de verstopping in de neus. Je kunt heel gemakkelijk de luchtvochtigheid verhogen: zet bijvoorbeeld een raam open of hang een waterbakje aan de verwarming.

Tip 6 – Slaap rechtop

Slaap liever niet op je zij of op je buik. In deze slaaphoudingen zal je neus ofwel helemaal dicht gaan ofwel gaan lopen. Iew! Beter is het om op de rug en rechtop te slapen. Deze houding zorgt ervoor dat je neusholtes meer geopend zijn en jij beter kunt ademen. Je kunt dit effect al bereiken met een extra kussen (of twee). Echt goed voor je nek is dit alleen niet.

Wat je ook kunt doen is een paar extra kussens pakken, zodat je al vanaf je middel een beetje omhoog komt te liggen, of leg een paar boeken onder de poten van je hoofdeinde voor een meer natuurlijke houding.

Tip 7 – Neusspray

Krijg je jouw neus echt niet open? Dan is het tijd voor zwaarder geschut: de neusspray. Met een neusspray wordt de verstopte neus vrij gemaakt en worden de neusholtes weer geopend. Het voordeel is dat je weer volop kunt ademen wanneer je gaat slapen. Het nadeel is dat je deze sprays niet te vaak of langer dan drie dagen mag gebruiken. En dan zit je weer met een dichte neus …

Tip 8 – Snij een ui

Hoe moet dat dan zonder neusspray? Nou, leg dan gewoon een halve ui op je nachtkastje! Deze tip is een golden oldie en helpt wonderbaarlijk goed. De sterke uiengeur houdt je neusholtes namelijk vrij van snot, waardoor jij heerlijk kunt slapen de hele nacht lang. Dat je slaapkamer enorm gaat stinken, moet je maar even vergeten. En je partner kan misschien ook beter een nachtje op de bank slapen.

Tip 9 – Zoete honing

Geen zin in een stinkende slaapkamer? Probeer dan eens honing. Met een wattenstaafje dop je een beetje bijenhoning in beide neusgaten en het snot loopt er direct uit. Ideaal om de neus weer open te krijgen voor het slapengaan.

Tip 10 – Boter smeren

Nog een tip uit grootmoeders tijd: smeer een beetje boter onder je neus. Door een beetje roomboter te smeren onder en rond de neus word je wakker met een minder verstopte neus. En ook erg fijn; die rode geïrriteerde huid is ook opeens verdwenen.

Tip 11 – Schoon beddengoed

Ooit opgemerkt dat je altijd beter slaapt in een schoon bed? Eerlijk is eerlijk na een dagje snotteren in bed is jouw bed niet zo fris meer. Verschoon dus lekker je beddengoed en duik ’s avonds onder de schone dekens. Al helpt het maar een beetje, kwaad kan het sowieso niet.

Wat helpt bij jou het beste bij een verstopte neus?

Vorig artikel
Volgend artikel