Slapen als je bent verbrand; 7 verzachtende tips!

Slapen als je bent verbrand; 7 verzachtende tips!

Toch lekker slapen als je bent verbrand10 tips

Ouch! Je hebt net te lang in de zon gelegen en bent nu zo rood als een kreeft. Heel onprettig, zeker als je ’s avonds met een pijnlijke huid in bed gaat liggen, je dekens tegen je aan voelt schuren en niet kunt slapen. Gelukkig hebben wij een aantal handige tips voor je als je bent verbrand, zodat je ondanks je zonverbrande huid toch nog de slaap kunt vatten.

1. Pak een lauwwarme douche

Als je erg bent verbrand is het belangrijk om je huid af te laten koelen. Waarschijnlijk verlang je na een warme stranddag naar een ijskoude douche. Dit is echter niet verstandig. Je kunt beter een lauwwarme douche pakken. Hierdoor gaan je poriën open en verlaat de warmte sneller je lichaam. Ben je ’s avonds nog steeds oververhit? Leg dan voordat je gaat slapen even een natte handdoek op je rug of op de verbrande plek. Ook dit biedt je lichaam de nodige verkoeling.

2. Smeer je huid meermaals in met aftersun

Au! Als je bent verbrand is je huid droog en beschadigd. Smeer je na het douchen dus goed in met een aftersun. Heb je dat niet in huis? Pak dan een hydraterende bodylotion. Smeer de aftersun royaal en dik op je huid. Laat het vervolgens goed intrekken. En doe dit na 10 minuten nogmaals, je zult namelijk zien dat de crème enorm snel in je huid trekt. Spot je zelfs een aantal blaren door de zon? Laat deze lekker zitten. Prik ze vooral niet door, want dan kan het gaan ontsteken en kunnen er littekens ontstaan.

3. Smeer een voedende nachtcrème op je gezicht

Meestal verbranden je schouders, rug en kuiten het eerst en smeer je die gewoonlijk in met aftersun. Maar vergeet ook je gezicht niet, want die komt namelijk het vaakst in de zon. Reinig je gezicht en smeer een luchtige, voedende nachtcrème op je huid met kamille of Aloë Vera. Deze bestanddelen hebben een verzachtende en verkoelende werking. Het herstelt je huid en gaat rimpels tegen.

4. Leg zacht en luchtig beddengoed op bed

Door de zon voelt je huid pijnlijk en geïrriteerd aan en kunnen dekens schuren. Leg daarom zacht beddengoed op je bed. Kies bijvoorbeeld voor een dekbedovertrek van katoen-satijn, deze stof valt zacht en soepel om je lichaam. Ook moet je jouw lichaamswarmte goed kwijt kunnen, leg hiervoor een luchtdoorlatend zomerdekbed op je bed van katoen of bamboe. Een hoeslaken gemaakt van katoen of katoen-satijn is lekker zacht, goed ademend en van nature sterk vocht absorberend. Materialen als flanel of jersey raden we echter af, omdat deze stoffen als warm of broeierig kunnen worden ervaren.

5. Drink veel water

Het vochtgehalte van je huid is door zonverbranding ontzettend laag. Dit breng je weer op peil door de gehele dag veel water te drinken. Zo herstelt je huid sneller en voelt het minder pijnlijk aan. Drink voordat je naar bed gaat twee glazen water. Onze huid functioneert namelijk volgens een biologisch ritme, waardoor het vooral ’s nachts bezig is met cel vernieuwing. We noemen het niet voor niks een schoonheidsslaapje 😉

6. Draag makkelijk zittende nachtkleding

Wanneer jouw rug of schouders zijn verbrand, kan een BH of strak zittende kleding heel vervelend aanvoelen. Draag bij voorkeur makkelijk zittende nachtkleding en zachte, luchtige stoffen zonder scherpe stiksels. Knip ook de (was)labels uit je t-shirt of pyjama als deze op je huid wrijven en zeer doen. Daarnaast helpt om naakt te gaan slapen in plaats van in je volledige nachtkleding. Niet alleen omdat kleding kan schuren, ook omdat het in de zomer erg warm kan zijn. Als je liever niet naakt slaapt, ga dan voor een katoenen pyjama. Katoen ventileert immers beter dan andere, synthetische materialen.

7. Neem een pijnstiller in

Help! Lukt het jou echt niet om in slaap te vallen door de rode verbrandingen? Neem dan een pijnstiller in. Paracetamol werkt pijnstillend en ibuprofen ontstekingsremmend waardoor de pijn iets dragelijker wordt. Een verbrande huid heeft zeker drie dagen nodig om te herstellen. Ga dus niet direct in de volle zon liggen wanneer je huid niet meer rood is.

Raadpleeg bij koorts, koude rillingen, braken en hoofdpijn altijd eerst je huisarts. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen. Dus smeer je de volgende keer meermaals in met een hogere factor en zoek op tijd de schaduw op.

Wil je lekker slapen tijdens de zomerhitte? Deze tips helpen je koel de nachten door te komen.

Vorig artikel
Hoeslakens opvouwen in 7 eenvoudige stappen
Volgend artikel
Romanette Fiorito dekbedovertrek teal