10 tips voor een feestelijk gedekte tafel

10 tips voor een feestelijk gedekte tafel

Nog maar een paar dagen tot kerst. Hello kerststress! Waarschijnlijk ben je druk in de weer met alle voorbereidingen voor de feestdagen: boodschappen doen, laatste cadeautje shoppen, enz. Maar vergeet je ook de kersttafel niet? Met deze 10 tips creëer jij een feestelijk gedekte tafel. Laat je inspireren!

Tip 1 – Fijn tafellinnen

Een feestelijk gedekte tafel start bij het tafellinnen. Kies dus zeker voor een fijn tafelkleed. Voor een rustige en chique uitstraling is een effen wit tafelkleed over de tafel prachtig. Liever iets speels? Dan kun je kiezen voor gekleurd tafellinnen met print, zoals met sterrendessin. Een rustieke sfeer krijg je met bruine en beige linnen en ook donkere grijze tinten zijn dit jaar populair.

Tip 2 – Mix & match

Je kunt overigens met het tafellinnen en servies alle kanten op. Combineer er ook zeker op los en durf te mixen. Neem bijvoorbeeld een wit tafelkleed met rode placemats voor een echt kerstgevoel of combineer verschillende gekleurde borden voor een trendy gedekte tafel. Alles mag dit jaar en niets is te gek!

Tip 3 – Wel of geen borden?

Serveer je het diner rechtstreeks op het bord, dan dek je geen borden in of misschien een groot onderbord. Zet je liever schalen en pannen op tafel? Dan dek je de borden wel in. Voor elk gerecht zet je een bord neer en ook de soepkom past er mooi op. Zo’n stapeltje borden staan ook nog eens prachtig en combineren mag hierbij (zie vorige tip). Nog een goede tip: voor een bijzonder effect serveer je het eten eens niet op borden, maar op een houten plank of steen. Daar maak je gegarandeerd indruk mee!

gevonden op Pinterest

Tip 4 – Bestek indekken

Staan er meerdere gangen op het menu? Dan is het mooi om ook alvast het bestek in te dekken. Al die messen, lepels en vorken op tafel geven toch het gevoel alsof je dineert in een luxe 5-sterren restaurant. Als je niet zeker weet hoe het bestek hoort te liggen, hier nog enkele tips: rechts van het bord liggen altijd de lepels en de messen met de snijkant naar het bord toe, links liggen altijd de vorken en boven het bord het dessertbestek met de steel van het lepeltje naar rechts en van het vorkje naar links. Verder werk je altijd van groot (het dichtste tegen het bord aan) naar klein (het verste weg).

Tip 5 – Dorstig?

Wat je ook altijd ziet in een chique restaurant zijn meerdere glazen: een voor de rode wijn, een voor de witte wijn en een waterglas. Handige om te weten: volgens de etiquette zet je de wijnglazen boven het mes neer en het waterglas schuin eronder.

Tip 6 – Versiering

Oké de tafel is gedekt en nu is het tijd voor de verdere aankleding. Zo is er in het midden plek voor versiering! Met kerst kun je bijvoorbeeld denken aan kerstballen, kerstboomtakken en andere kerstversiering. Of ga voor een schitterende tafel met sterretjes en glitters. Dit laatste is overigens ook een erg leuk idee voor oud & nieuw. Welke versiering je ook kiest: houd het centraal in het midden en laag. Op die manier kun je ook nog de persoon zien die tegenover je zit.

gevonden op Pinterest

Tip 7 – Versier ook de stoelen

Naast de tafel kun je ook de stoelen versieren. Dit is trouwens heel simpel om te doen: gewoon een lint eromheen met een kerstbal of iets anders eraan. Dit geeft een extra dimensie aan jouw feestelijk gedekte tafel!

Tip 8 – Creatief met een servet

Bij een mooi gedekte tafel horen ook servetten en hier kun je erg leuke dingen mee doen. Je kunt het servet luxe in een servetring op het bord leggen, maar ook vouwen in de vorm van een kerstboom of elfenmutsjes. Hoe creatief is dat!

Tip 9 – Maak naamkaartjes

Een naamkaartje geeft de gedekte tafel net dat beetje extra en je kunt deze gemakkelijk zelf maken. Schrijf het op een kaartje of maak er iets creatiefs van, zoals deze kerstballen met naam.

kerstbal-naamkaartje
gevonden op Pinterest

 

Bewaren

Bewaren

Tip 10 – Sfeervolle lichtjes

Bij kerst mogen lichtjes niet ontbreken. Zet dus zeker wat kaarsen neer op tafel. Het kaarslicht zorgt voor een fijne warme sfeer aan tafel en geeft een knus gevoel. Geen fan van kaarsen? Een lichtslinger is ook erg sfeervol en tevens een veilige optie voor als je kleine kinderen hebt.

Wij zijn zeer benieuwd naar het resultaat! Tag ons op instagram @smulderstextiel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel