Iew! Bedwantsen!

Iew! Bedwantsen!

Kom je thuis van vakantie, word je de volgende dag wakker onder de kleine rode bultjes. Iew! Je bed en beddengoed zitten opeens vol bedwantsen. Het gebeurt vaker dan je denkt en het AD spreekt in Den Haag al over een ware plaag.

Een ongewenst souvenir

Blijkbaar nemen we die bedwantsen mee van vakantie als souvenir. Althans, volgens Rob Verhagen van Ongediertebestrijding Westland is dat zo. “Verre vakanties zijn geen uitzondering meer. Vooral in goedkope hotels worden bedden niet goed of soms zelfs helemaal niet verschoond. De kans dat een wants daarin overleeft is groot.” Die bedwantsen gaan dan ook in jouw nachtkleding zitten en eenmaal thuis gooi jij die koffer inclusief nachtkleding natuurlijk leeg op bed. En dan gaan ze zich daar lekker verder nestelen.

Hoe herken je bedwantsen?

Bedwantsen of ‘bed bugs’ zijn groter dan mijten en deze kun je dus ook met het blote oog zien. Of tenminste, het zijn net zwarte speldenpuntjes. Dus ben jij wakker geworden met allemaal jeukende rode bultjes? Dan is het goed om het beddengoed eens goed te bekijken voor kleine zwarte puntjes en plekjes bloed. Vind je dit tussen je lakens? Dan is de kans heel erg groot dat je last hebt van bedwantsen.

Raak niet in paniek!

Veel mensen raken direct in paniek en gooien al het beddengoed en kleding in de wasmand. Maar dit moet je juist niet doen! Zo verspreid je volgens Verhagen de beestjes en hun eitjes juist door je hele huis. Beter is het beddengoed in een grote vuilniszak te stoppen en deze goed afgesloten naar de wasmachine te brengen. Gooi het er dan direct in en was het beddengoed lekker warm op 60 graden. En dan bedoelen we niet alleen het overtrek, maar ook de kussens, het dekbed en eigenlijk alles wat in de wasmachine kan. Mag het niet gewassen worden, dan kun je het altijd nog 20 minuten in de warme droger stoppen. Wil je echt zeker weten dat heel jouw slaapkamer ‘ontsmet’ is? Bel dan de ongediertebestrijder.

Ook voor de thuisblijver

Ga je niet op vakantie, dan kun je jammer genoeg nog steeds last krijgen van bedwantsen. Ze maken de laatste tijd namelijk weer een opmars en het is dan ook goed om de slaapkamer goed schoon te houden. Het is immers beter te voorkomen dan te bestrijden. Enkele tips vind je in de blog Hoe voorkom je beestjes in bed? »

En ga je nog op reis? Controleer dan goed voor de terugvlucht je koffer en bagage op bedwantsen. Je wilt die beestjes immers liever daar houden dan terug meenemen naar huis!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Onze top 5 beste films over slapen
Volgend artikel
Wij gaan voor goud! De Olympische Spelen in jouw slaapkamer!