Hoe voorkom je beestjes in bed?

Hoe voorkom je beestjes in bed?

Denk je aan je bed, dan denk je waarschijnlijk aan een oase van rust en comfort. Maar heb je ooit stilgestaan bij de ongenode gasten die jouw bed als een voederplaats zien? Lees in deze blog meer over huisstofmijt en bedwantsen en hoe je deze beestjes in bed kunt voorkomen.

Huisstofmijt en bedwantsen

De huisstofmijt is een microscopisch kleine spinachtige, die zich prettig voelt in een vochtige omgeving en zich met huidschilfers en dierenharen voedt. De mijt kan zich op alle plekken in huis bevinden, zoals in tapijten, gordijnen en natuurlijk in je beddengoed. Gelukkig merken de meeste mensen niets van deze kleine indringers. Het wordt echter een ander verhaal als je een huisstofmijtallergie hebt. In dat geval reageert je lichaam op uitwerpselen van de mijt: je kunt niesbuien, tranende ogen en zelfs astmatische verschijnselen krijgen. Niet echt wat je van je nachtrust verwacht!

Bedwantsen of ‘bed bugs’ zijn groter dan mijten en voeden zich met menselijk bloed. Ze zijn hardnekkiger en geven ook bij mensen die niet allergisch zijn klachten. Net als jij is een bedwants dol op je bed; hij houdt van de warmte en de geur en ziet dit dan ook als de perfecte plaats om eens van een lekker maal te genieten. De beet van een bedwants doet geen pijn, maar kan wel veel overlast geven in de vorm van jeuk. Omdat dit vaak over het hele lichaam is, kun je er behoorlijk rood en gehavend uitzien.

Weg met huisstofmijt!

Omdat je ongeveer een derde van je leven in bed doorbrengt, is het zaak huisstofmijt en bedwantsen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Huisstofmijt is helaas nooit helemaal uit te roeien, maar je kunt veel doen om de overlast te beperken. Het komt erop neer vocht en stof te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • goed ventileren
  • de was buiten laten drogen
  • vaak stofzuigen
  • beddengoed op 60 °C wassen

Daarnaast is het verstandig geen huisdieren in de slaapkamer te laten. Een andere tip is het níet opmaken van je bed: door het dekbed open te laten liggen, ontstaat er een minder gunstig klimaat voor huisstofmijt. Laat tot slot lekker veel licht in je huis toe en overweeg bij heftige allergische reacties speciaal anti-allergisch beddengoed.

Bestrijding van bedwantsen

Bedwantsen in je bed
Bedwantsen in bed

Bedwantsen hebben een hardere aanpak nodig en laten zich niet zomaar wegsturen. Het slechte nieuws is dan ook dat bedwantsen terug zijn van weggeweest. Na een periode waarin ze erg weinig voorkwamen, zijn er tegenwoordig steeds meer meldingen van bedwantsen in bijvoorbeeld hotels. Enerzijds worden de hongerige beestjes steeds resistenter tegen bestrijdingsmiddelen, anderzijds liften ze mee in bagage van reizigers over de hele wereld.

Je kunt enige maatregelen nemen om een plaag te voorkomen, maar wil je de bedbugs voorgoed weg hebben, dan is professionele bestrijding nodig. Hierbij wordt het bed en de gehele ruimte behandeld met insecticiden. Wat kun je daarnaast zelf doen? Probeer een plaag te voorkomen door:

  • je matras te stofzuigen
  • op vakantie je hotelkamer, bed en bagage goed op bedwantsen te controleren
  • thuis je beddengoed regelmatig heet te wassen
  • kieren en gaten in muren dicht te stoppen
  • kussens en ander niet te wassen beddengoed 20 minuten in de droger te stoppen.

Kortom, zorg dat je bed die comfortabele en rustgevende plek blíjft! Met bovenstaande tips gaat dat vast lukken.

 

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel