Het GRS-keurmerk voor beddengoed van gerecycled materiaal

Het GRS-keurmerk voor beddengoed van gerecycled materiaal

Vrouw overweldigd door hoeveelheid kleding

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Dat geldt ook op het gebied van beddengoed. Steeds meer merken zoeken naar innovatieve ideeën om de impact op het milieu te verkleinen. Hieruit zijn naast biologisch katoen ook nieuwe stoffen ontstaan zoals Tencel en Bamboe. Tevens neemt ook het gebruik van gerecyclede materialen toe.

Biologisch katoen en een duurzamere productie zijn erg belangrijk voor de toekomst van mens en omgeving. Duurzaam beddengoed moet voldoen aan strenge eisen wil het textiel in aanmerking komen voor één of meerdere keurmerken. Bekende voorbeelden zijn GOTS en Fairtrade. Lees in ons andere blog de inhoudelijke betekenis van deze labels.

Recyclen en hergebruiken

Maar biologische katoenteelt is niet de enige manier om rekening te houden met het milieu. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat grondstoffen niet oneindig zijn en dat we iets moeten doen aan de enorme afvalberg. Daarom wordt er steeds meer hergebruikt of gerecycled. Gelukkig kunnen er tegenwoordig met behulp van nieuwe technieken meer grondstoffen uit afval gescheiden worden. Ook op producten staat beter vermeld hoe het gerecycled moet worden.

Gerecyclede textielgarens

In de textielsector is het gebruik van gerecyclede garens steeds meer in opkomst. Dit is beter voor mens en milieu doordat er minder grondstoffen, water en pesticiden voor nodig zijn in het productieproces. Een garen is gerecycled wanneer het, geheel of deels, gesponnen wordt uit restmaterialen. Een duurzame en verantwoorde keuze waarbij de afvalberg wordt geminimaliseerd en oude materialen hergebruikt. Beddinghouse heeft zelfs binnen de collectie een speciale ‘Care-lijn’ opgezet waarin diverse duurzame kwaliteiten worden geïntroduceerd, zoals biologisch en gerecycled katoen.

Gerecyclede materiaalmix

Vaak is er voor bedtextiel een mix gebruikt van gerecycled materiaal en ‘nieuw’ materialen. Het merk Covers & Co gebruikt bijvoorbeeld gerecycled katoen van t-shirts én gerecycled polyester van PET-flessen. Ook Marc O’Polo heeft dekbedovertrekken samengesteld uit 45% gerecycled katoen, 40% katoen en 15% gerecycled polyester. Hierdoor zijn de dekbedovertrekken duurzaam en draag jij ook een steentje bij aan een duurzamere planeet. Op deze innovatieve manier zorgen we samen voor een betere, verantwoordere samenleving voor de volgende generatie.

De Global Recycle Standard

Ook gerecycled textiel moet voldoen aan eisen op milieu en sociaal vlak. Een belangrijk keurmerk die dit verifieert is de Global Recycled Standard (GRS). Dit certificaat is alleen van toepassing als een of meer materiaalsoorten van een product minimaal 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Het merk Walra heeft in haar collectie de zogeheten ‘Walra Remade’ overtrekken. Deze bestaan maar liefst voor 70% uit gerecycled katoen.

Naar welke eisen kijkt het keurmerk?

Naast de standaard eis van 50% gerecycled materiaal, zijn er ook eisen m.b.t. de arbeidsomstandigheden, veiligheid en opleidingsniveau van het personeel. Om het GRS label te mogen dragen moet er voldaan zijn aan de volgende eisen:

  • Het gebruik van water, chemicaliën en energie is geregistreerd.
  • Het personeel moet het minimum loon krijgen.
  • Het exacte percentage gerecycled materiaal per soort moet op het etiket vermeld staan.
  • Het GRS certificaat wordt elk jaar gecontroleerd door een certificeringsinstantie.

GRS-Label

Gerecycled katoen is kwalitatief gezien niet minder dan reguliere materialen. Vaak bestaat het dekbedovertrek uit een fijne materiaalmix waardoor het net zo lekker zacht aanvoelt en nog steeds zijn ademende en vochtabsorberende eigenschappen behoudt. Ook prijstechnisch zijn deze overtrekken zeer interessant en een bijdrage aan een duurzamere planeet is toch eigenlijk onbetaalbaar?

Welk dekbedovertrek van gerecycled materiaal kies jij?

Vorig artikel
Volgend artikel
Voorjaarsschoonmaak: haal de lente naar je slaapkamer!