Van de eerste weken tot en met de laatste loodjes, zwanger zijn is stiekem best vermoeiend. Geen wonder dat je meer slaap nodig hebt tijdens je zwangerschap. Lekker slapen en zwanger zijn is echter een hele uitdaging. Je buik zit in de weg, de hormonen gieren door je lijf en dat je telkens moet plassen helpt ook niet mee. Herkenbaar? Lees dan snel deze 10 tips om lekker te kunnen slapen tijdens de zwangerschap!
10 tips om lekker te slapen tijdens de zwangerschap
1 – S.O.S
Heb jij al een flinke zwangere buik? Dan is de beste slaaphouding de S.O.S. (sleeping on side) en dan het liefst op de linkerzij. In deze slaappositie verlicht je de druk op je lichaam. Ook heb je op de linkerzij de beste doorbloeding en daar worden jouw baby en placenta erg blij van!
2 – Een extra kussentje
De beste tip ever: pak er een kussentje bij. Je kunt namelijk best een steuntje in je rug gebruiken en een kussentje tussen je benen slaapt ook verrassend lekker wanneer je zwanger bent. Overigens is knuffelen met een voedingskussen ook een top idee. Op deze manier geef je de buik extra ondersteuning en gaat het niet zo zwaar ‘hangen’.
3 – Alles omhoog
Jawel, bed omhoog, voeten omhoog, alles omhoog! Sommige zwangere vrouwen slapen nu eenmaal het fijnst met de benen omhoog, dus waarom ook niet. Heb je last van brandend maagzuur? Dan helpt het ook om meer rechtop te gaan liggen. Dit kun je gemakkelijk doen door gewoon een paar extra kussens onder je rug te leggen of de lattenbodem te verstellen.
4 – Ontspan
Oké, de perfecte slaaphouding weet je nu, maar dan? Probeer eerst zoveel mogelijk te ontspannen. Neem een warm bad, lees een goed boek of laat je benen masseren door je partner. Nog even Netflixen is overigens géén goed idee. Niet alleen slaap je slechter door te kijken naar een beeldscherm, maar weten we allemaal dat het dan zo opeens tien uur later is! Een avondritueel kan je hier trouwens ook goed bij helpen. Dit is overigens ook een uitstekende tip voor als je niet zwanger bent.
5 – Let op je eten
Natuurlijk probeer je al zo gezond mogelijk te eten voor je baby, maar eet ook goed voor jezelf. Vermijd bijvoorbeeld een zware maaltijd voor het slapengaan en vermijd pittig en zuur eten om brandend maagzuur te voorkomen. Wat wel slim is, is om een half uurtje voor bedtijd nog iets te snacken, zoals een banaan, nootjes of stukjes chocolade. Hongerig naar bed gaan is namelijk ook niet goed en in deze snacks zit veel magnesium, waardoor je ook nog eens beter slaapt.
6 – Niet storen
Wanneer je zwanger bent, slaap je automatisch minder diep. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar je wordt wel sneller wakker dan normaal. De uitdaging is om zo min mogelijk gestoord te kunnen worden. Blindeer de ramen, zet je mobiel uit en vraag je partner om de televisie wat zachter te zetten.
7 – Geurtje
Een slaappilletje kan natuurlijk niet wanneer je zwanger bent, maar aromatherapie wel! Druppel wat geurige olie op je kussen of gebruik een oliebrandertje en val heerlijk in slaap met de geur van lavendel, kamille of oranjebloesem. Of probeer eens een ander natuurlijk slaapmiddel.
8 – Schrijf het op
Een baby krijgen brengt veel (financiële) zorgen met zich mee, geen wonder dat je vaak ligt te piekeren in bed. Is de baby gezond? Krijgen we de babykamer wel op tijd af? Hoe doen we het met oppas? Pff, handig is al dat piekeren niet, vooral niet ’s nachts. Ook last van? Probeer het eens van je af te schrijven en onthoud: morgen weer een dag.
9 – Een lege blaas
Niets is zo vervelend als je warme bed uit moeten, omdat je wéér moet plassen. Om een volle blaas ’s nachts te voorkomen, drink je steeds minder richting de avond toe en vanaf een uurtje of acht helemaal niks meer (oké, misschien nog een beker warme melk om beter in slaap te vallen). Probeer overdag wel gewoon genoeg vocht binnen te krijgen. We willen namelijk niet dat je uitdroogt.
10 – Dutjes
Zwanger zijn is hard werken. Ik bedoel: er groeit gewoon een mensje in je buik! Logisch dat je wat vaker moe bent. Je kunt echter prima tussendoor een dutje doen. Het is zelfs goed voor je, dus niet zo eigenwijs en geef er gewoon aan toe. Op doktersrecept ;).
Heb jij nog goede tips om lekker te slapen tijdens de zwangerschap? Laat het ons zeker weten!