Slapen met nat haar, vergeet het maar - Ernstige gevolgen

Slapen met nat haar, vergeet het maar

Slapen met nat haar

Ga jij weleens naar bed met nat haar? Nooit meer doen! Dat ontspannen gevoel na een heerlijke douche ’s avonds laat kan, zonder dat je het in de gaten hebt, omslaan in een nachtmerrie.

Als je ’s avonds onder de douche staat zul je wellicht het idee hebben dat je al je stress van overdag van je af spoelt. Dat klopt wel, want het werkt rustgevend en geeft je een hemels gevoel. Je besluit direct na je douchebeurt je bed in te duiken. Dankzij je ontspannen lichaam is in slaap vallen een fluitje van een cent. Je was alleen even vergeten je haar af te drogen. En dat is niet zo slim!

Van de hemel in de hel

Gelijk na het douchen in bed gaan liggen met nat haar is namelijk geen goed idee. Je beschadigt je haar en hoofdhuid, je kussen wordt een broeinest voor bacteriën, je lokt ernstige hoofdpijn uit en als klap op de vuurpijl heb je de volgende morgen een verpest kapsel! Hoe zit dat precies?

Nat haar is kwetsbaar

Als je haren nat zijn zwelt de haarschacht op en staan de haarschubben, de verschillende lagen waaruit een haar is opgebouwd, open. Daardoor is je haar kwetsbaar en kan het sneller breken. Ga je natte haar dus niet als een bezetene staan borstelen of kammen, tenzij je zit te wachten op haaruitval of gespleten haarpunten. Hard droogwrijven met je douchelaken heeft hetzelfde effect. Is het slim om dan maar een muts op te doen of een sjaal rond je haar te binden? Ook niet, want het vocht moet wel kunnen verdampen. Je natte haren in een strakke vlecht of knot doen is om die reden net zo onverstandig.

Met je gezicht in de bacteriën

Nat haar kan daarnaast een broeiplaats voor bacteriën zijn. Dat klinkt niet erg fris; je hebt immers net je haar gewassen. Je zult er echter niet zomaar ziek van worden, want daar is eerst een virus voor nodig. Wel kan het funest zijn voor je hoofdkussen. Al die bacteriën blijven namelijk in je kussen achter. En daar lig je lekker met je gezicht in! Dat gaat natuurlijk jeuken en er kan ook allerlei andere narigheid van komen, zoals roos in je haar en ringworm op je hoofdhuid. Schrikt dat je nog niet genoeg af? Op de lange termijn loopt je huid kans op acne, irritaties en infecties.

Houd je kussen schoon

Ontkom je er niet aan dat je haar nog een klein beetje vochtig is als je gaat slapen? Dan kun je ervoor kiezen om een droge en zachte handdoek op je kussen te leggen. Bedenk wel dat je ook door het nachtelijke draaien en woelen op je kussen je haar kunt beschadigen, omdat er dan in feite hetzelfde gebeurt als wanneer je met een handdoek door je haar wrijft. Maak daarnaast gebruik van een kussenbeschermer die je net als je slopen regelmatig wast. Op die manier vrijwaar je je kussen zoveel mogelijk van vocht en bacteriën.

Hoofdpijn door nat haar

Weleens met barstende hoofdpijn wakker geworden nadat je met nat haar was gaan slapen? Dat is niet zo vreemd! Tijdens de REM-slaap stijgt de lichaamstemperatuur maar door je natte haar kan de temperatuur van je hoofd niet mee veranderen. Dit verschil in temperatuur tussen lichaam en hoofd heeft effect op de bloedcirculatie in je hoofd en veroorzaakt daardoor spanningshoofdpijn. Daar zit je natuurlijk nooit op te wachten, maar al helemaal niet midden in de nacht!

Bad hair day

We hebben nog een goede reden om niet te gaan slapen terwijl je haar nog nat is. De volgende ochtend ziet je haardos er namelijk vreselijk uit. De boel kleeft en zit vol knopen. Dat betekent een hels karwei om het weer enigszins in model te krijgen. En daar heb je eigenlijk helemaal geen tijd voor! Grote kans dat je gehaast te werk gaat en ook nu weer schade toebrengt aan je haar.

Hoe moet het dan wel?

Je droogt je haar het beste gewoon aan de lucht. Je zult meestal echter te weinig tijd hebben om daarop te wachten. Dep het dan voorzichtig droog zonder te wrijven. Gaat je dat ook te traag? Pak dan je föhn erbij en gebruik de laagste stand om je haar te drogen. Als je hem op een hogere stand zet, droogt je haar door de hitte uit. Die föhn moet je wel binnen handbereik leggen, anders heb je geen zin om hem te gaan zoeken en grijp je alsnog naar je douchelaken.

Met je goed afgedroogde haren kun je weer met een gerust hart gaan slapen, en blijft al deze ellende je hopelijk bespaard!

Lees ook onze tips om altijd met mooi haar wakker te worden!

BRON: LIBELLE.NL, FAMME.NL, GEZONDERLEVEN.COM
Vorig artikel
De Witte Lietaer Rufus flanel dekbedovertrek
Volgend artikel