Voorjaarsschoonmaak: Tips en tricks voor het wassen van je dekbed en kussen

Voorjaarsschoonmaak: Tips en tricks voor het wassen van je dekbed en kussen

Hoofdkussen

Nu de lente in aantocht is, wordt er binnenshuis veel geboend en geschrobd. De jaarlijkse voorjaarsschoonmaak is niet alleen een heerlijke opfrisser voor het huis, maar ook voor je gezondheid. Met name de slaapkamer verdient na de winter een goede schoonmaakbeurt. Van de hoeken en gaatjes tot het wassen van je dekbed en kussens. Hoe pak jij dit aan?

De voordelen van de voorjaarsschoonmaak

Hoewel het merendeel van de vrouwen schoonmaken niet als favoriet klusje ziet, biedt een goede voorjaarsschoonmaak wél de nodige voordelen. Een doek langs alle randjes, maar ook frisgewassen gordijnen en geboende ramen geven je een schoon en prettig gevoel. Een fris en opgeruimd huis zorgt verder voor een verminderd stressniveau, maar ook minder allergie-aanvallen en een betere nachtrust. En door al het boenen, stofzuigen en dweilen verbrand je ook nog eens ongemerkt de nodige calorieën. Een win-win situatie!

Met deze afspeellijst lijkt de grote schoonmaak ineens een stukje kleiner 😉

Het wassen van je dekbed en kussen

Ook de slaapkamer mag niet worden overgeslagen. Hoekjes en randjes worden snel vergeten, maar ook het wassen van je dekbed en kussen is geen wekelijkse klus. Het veelvoudig luchten en opschudden van het dekbed is doorgaans voldoende om het fris te houden. Wassen is slechts eens per 4 à 5 jaar nodig. Het hoofdkussen daarentegen vraagt om meer onderhoud. Je slaapt er immers dagelijks met je hoofd op, waardoor het kussen een bron van huidschilfers, bacteriën en schimmels is. Bah! Begin daarom het voorjaar goed en was je dekbed en kussen in een handomdraai. Wij geven je de nodige tips.

Ieder materiaal vraagt om een andere aanpak. Katoen en synthetische stoffen zijn erg gemakkelijk in het onderhoud, maar een dekbed of hoofdkussen met zijden of wollen vulling vragen iets meer oplettendheid. Dons is ook een materiaal waar je voor het wassen de nodige aandacht aan dient te besteden. Met een frisgewassen dekbed en kussen verminder je overigens de kans op huisstofmijt. Zo kan je er weer een tijdje tegenaan!

Hoofdkussen
Hoe was jij je dekbed?

Tip 1: Lees het wasetiket

Alvorens je gaat wassen is het aan te raden om het wasetiket goed te bestuderen. Op het label staan alle do’s en don’ts zodat je jouw dekbed of kussen probleemloos kunt reinigen gedurende jouw voorjaarsschoonmaak. Om blunders te voorkomen hou je met name het wasprogramma en de maximale temperatuur goed in het vizier 😉 .

Tip 2: Drogen in de droger

In veel gevallen is het drogen van het dekbed of kussen in de droger mogelijk, maar als het prachtig lenteweer is zoals de afgelopen tijd, is buiten drogen net zo fijn (en gemakkelijk!). Kies je toch voor de droger, gooi er dan ook een paar tennisballen bij. De tennisballen houden de vulling verdeeld tijdens het drogen, zodat je je dekbed weer heerlijk luchtig en volumineus uit de droger haalt.

Tip 3: Vlekken verwijderen

Onverhoopt een vlek in je dekbed of last van gele vlekken in je hoofdkussen? Zelfs in de wasmachine gaat niet alles eruit. Geen paniek! Eerder gaven wij je al tips voor het verwijderen van (hardnekkige) vlekken. Voor optimale bescherming van je hoofdkussen is een kussenbeschermer overigens een must.

Tip 4: Luchten

Met name voor het dekbed geldt dat veelvoudig wassen niet nodig is. Het dagelijks luchten, goed opschudden en met regelmaat het dekbedovertrek verschonen zorgt ervoor dat je dekbed langdurig fris blijft. Gooi het raam open en laat de frisse lucht zijn werk doen!

Hoofdkussen
Laat het dekbed of kussen buiten drogen
Meer onderhoudstips vind je hier
Vorig artikel
Unique Living plaids voor het voorjaar
Volgend artikel
Diep in de zee: tips voor een onderwaterwereld kinderkamer