Waarom we niet zonder deken kunnen

Waarom we niet zonder deken kunnen

Met temperaturen die soms tropische hoogtes bereiken is het flink zweten onder de dekens. Het liefst wil je dan ook die deken van je afschoppen, maar zonder is ook zo … bloot. Plus, zonder deken slaap je toch gewoon niet lekker. Maar waarom kunnen we eigenlijk niet zonder deken?

Kou?

Motherboard vroeg het aan de slaapdeskundige Hans Hamburger en hij denkt dat het te maken heeft met kou. Ja, je leest het goed: kou! Juist met hoge temperaturen buiten, krijgt ons lichaam het ’s nachts snel koud. Dit komt doordat we met dit warme weer flink zweten en die zweetdruppels zorgen er juist voor dat je het koud krijgt. “Om dit te voorkomen, moeten we dus iets hebben om over ons heen te leggen”, aldus Hamburger. Dit hoeft overigens echt geen warme deken te zijn, enkel een laken is ook al voldoende om een slechte nachtrust door kou te voorkomen.

‘Naakt’ zonder deken

Hier op de redactie van Smulderstextiel.nl voelen we ons gek genoeg best ‘naakt’ zo zonder deken, zelfs met pyjama! Blijkbaar kruipen we toch liever veilig onder een deken. En we zijn niet de enigen, want op internet vind je ook theorieën dat we ons instinctief veiliger voelen onder een deken. Die deken zou dan symbool staan voor de baarmoeder, waarin we ons elke nacht weer inwikkelen dankzij die deken over ons heen.

Een schild tegen insectenbeten

Of misschien ben je bang voor muggen en geloof jij net als wij dat die mug niet door een deken heen kan prikken. Het liefste kruip je dan ook van kop tot teen onder de dekens om muggenbeten te voorkomen. En je zal altijd zien; net die ene voet buiten de deken hebben die vliegende prikbeesten te grazen genomen!

Heerlijk knuffelen met je deken

De leukste verklaring heeft te maken met het knuffelhormoon. Is jou ook opgevallen dat kinderen met een knuffel vrolijk en heerlijk ontspannen liggen te slapen? Dit komt dus doordat er oxytocine, oftewel het knuffelhormoon, vrijkomt wanneer we knuffelen of geknuffeld worden. En wie knuffelt jou in bed? Jouw deken natuurlijk! Die deken voelt als een warme knuffel om je heen, waardoor jij vrolijker en rustiger wakker wordt.

Ook als je niet zonder deken kunt slapen, hoef je echt niet heel de zomer te liggen zweten onder je dekbed! Speciaal voor deze maanden hebben we koele zomerdekbedden, of slaap je gewoon heerlijk luchtig onder een laken. Natuurlijk met alle voordelen van een deken om je heen 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Wij gaan voor goud! De Olympische Spelen in jouw slaapkamer!
Volgend artikel
in slaap vallen na koffie