Hoe lang kan ik nog door blijven slapen onder mijn zomerdeken?

Hoe lang slaap ik door onder mijn zomerdeken?

Tot wanneer slaap ik onder een zomerdekbed?

Dat was genieten: tijdens die bloedhete nachten lag jij heerlijk onder je zomerdekbed. Na nog een korte opleving gaat het kwik de komende weken weer omlaag. Is het al tijd om je zomerdekbed te verwisselen of kun je beter nog even wachten? Wij geven raad!

Het was een vrij extreme zomer met temperaturen boven de 40 graden en twee hittegolven. Vorig jaar kregen we bijna de langste hittegolf ooit voor onze kiezen, maar ook dit jaar was het dus weer een gedenkwaardige zomer. Je zomerdeken en jij zelf zijn weer fors getest op hittebestendigheid.

Lekker slapen onder of op je zomerdeken bij een hittegolf
Sliep jij ook op of zelfs zonder zomerdeken?

Slapen tijdens hittegolf

Eerder gaven we jullie al tips om heelhuids de zomer door te komen. We waren blij om van jullie te horen dat de tips erg goed werkten. Nu is echter de volgende fase aangebroken; houden we de slaapkamer voorlopig in standje hittegolf inclusief zomerdeken of is het alweer tijd om de boel om te gooien?

De voorbije weken was het nog even aardig puffen met die tropische temperaturen. Toch lijkt het erop dat de zomer ons vanaf komende week vaarwel gaat zeggen. Omdat de dagen al enige tijd veel korter aan het worden zijn, zal het met name ’s nachts weer een stuk frisser zijn. En dat merk je al gauw in je slaapkamer. De dekens die je laatst nog zo snel mogelijk van je af trapte, trek je weer lekker strak om je heen. 😉

Wanneer moet ik mijn zomerdeken vervangen door een dikker exemplaar?
Wordt het al tijd om jezelf lekker in de dekens te wikkelen?

Zomerdeken vervangen?

Met een zomerdeken, waaronder we meestal in de maanden juni, juli en augustus onze rust pakken, kan verschillende dingen worden bedoeld. Er zijn uiteraard mensen die het liefst helemaal onbedekt slapen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Waarschijnlijk vind je het toch wel fijn als je ergens onder ligt. In dat geval kun je kiezen voor een speciaal zomerdekbed, een laken of een dunne plaid.

Wanneer het tijd wordt om je zomerdeken te vervangen, hangt er dus maar net vanaf onder welke variant je nu slaapt. Uiteraard zul je het onder een laken of plaid eerder koud krijgen dan onder een zomerdekbed, die toch net nog wat dikker is. Heb je het eerder nog warm dan koud? Blijf dan lekker slapen zoals je nu al doet, en bekijk het van week tot week. Misschien ben jij wel zo’n zweter dat je pas bij vrieskou overstag gaat. Heb je het al een paar nachten vrij koud? Kies dan een wat dikker dekbed, aangezien de temperatuur nog verder zal gaan dalen. Wees wel op tijd; bibberend wakker worden is geen pretje en iedere slechte nacht is er eentje te veel!

Last van temperatuurschommelingen?

Eerst te warm en nu weer te koud. Voor sommigen is het ook nooit goed. Toch komt het bij veel mensen voor dat ze last van temperatuurschommelingen hebben. De ene week rillen, een dag later zweten. De oplossing is simpel: neem een 4-seizoenen dekbed. Omdat deze bestaat uit een zomerdeel en een herfstdeel kun je eenvoudig afwisselen. Het is maar net wat je die nacht nodig hebt. Bang dat je het in de winter te koud gaat krijgen? Wees gerust, beide delen zijn samen te voegen tot een heerlijk dik winterdekbed.

Zijn jouw schommelingen zo hevig dat je zelfs in dezelfde nacht van ijskoud naar loeiwarm gaat en nog drie keer op en neer? Kies dan een materiaal dekbed dat uitstekend warmte reguleert, zoals dons of katoen. Daardoor krijg je verkoeling als je het te warm hebt en aangename warmte als je daar behoefte aan hebt.

Waar sliep jij onder in de voorbije zomer?

Vorig artikel
Kind op tijd naar bed
Volgend artikel
Koopjesmarkt september 2019