Beddengoed wassen [Tips & Tricks]

Beddengoed wassen – Tips & Tricks

Je opent het deurtje van de wasmachine en ziet onmiddellijk dat er iets niet klopt… Je dekbedovertrek is gekrompen, de kleuren zijn uitgelopen of er zijn witte vlekken op het overtrek ontstaan. En dat terwijl je het dekbedovertrek net nieuw hebt! Het is niet waar je op zit te wachten en al helemaal niet wat je van een gloednieuw overtrek verwacht. Hoe kun je het beste je nieuwe (én al je andere) beddengoed wassen om het zo lang mogelijk mooi te houden? We geven je praktische wastips!

Verwarring

De was doen is in feite niet zo heel moeilijk, maar roept zo nu en dan wel wat vragen op. Bij het beddengoed wassen is dat niet anders. Op hoeveel graden kun je een dekbedovertrek bijvoorbeeld het beste wassen en kun je beter wasmiddel of waspoeder gebruiken? En hoe zit het met de eerste wasbeurt? Verwarring kan ook ontstaan doordat verschillende fabrikanten soms verschillende wasvoorschriften hanteren. En natuurlijk circuleren er allerlei adviezen en wastips op internet rond. Tijd om een en ander eens op een rijtje te zetten!

De eerste wasbeurt

Een nieuw dekbedovertrek moet je om verschillende redenen altijd wassen vóór het eerste gebruik. Nieuw beddengoed is nog niet geheel vochtabsorberend, maar wordt dat wel na de eerste keer wassen. Belangrijk, omdat een vochtabsorberend dekbedovertrek je slaapcomfort verhoogt. Bovendien ruikt je nieuwe dekbedovertrek meestal vrij chemisch door het productieproces; niet erg lekker om onder te gaan slapen! Voor een frisse geur was je het dekbedovertrek dus, bij voorkeur volgens deze wastips:

 • was de eerste keer op 30 graden. Door op een lage temperatuur te wassen, voorkom je dat het beddengoed direct krimpt.
 • gebruik vloeibaar wasmiddel, maar liefst zo weinig mogelijk. Vloeibaar wasmiddel laat in tegenstelling tot waspoeder geen witvlekken achter.
 • een scheutje azijn in plaats van wasmiddel is ook mogelijk; dit zorgt ervoor dat verfresten uit het textiel trekken
 • was het beddengoed binnenstebuiten, zodat de kleuren beter beschermd blijven tijdens het wassen
 • wat je absoluut niet moet doen, is het nieuwe beddengoed een nacht in water laten weken. Hiermee vergroot je de kans dat kleuren doorlopen.

Lees ook onze drie essentiële tips voor de eerste wasbeurt

En daarna?

Heeft je nieuwste aanwinst de wasmachine heelhuids doorstaan? Besteed dan ook even aandacht aan het drogen. De waslijn heeft de voorkeur, omdat een dekbedovertrek alsnog kan krimpen als deze op een te lang en te heet droogprogramma wordt gedraaid. Wil je het overtrek toch in de wasdroger stoppen, kies dan een kort programma en een lage temperatuur. Ook onderstaande wastips dragen bij aan het behoud van je beddengoed:

 • stop de wasmachine niet te vol
 • draai bij voorkeur op een fijn en/of kreukherstellend programma
 • donker beddengoed wassen doe je op max. 40 graden en licht en gekleurd beddengoed op max. 60 graden
 • op een lage temperatuur wassen is beter voor het milieu, maar was vervuild beddengoed altijd op 60 graden om alle bacteriën te doden
 • haal nat wasgoed zo snel mogelijk uit de wasmachine om verder kreuken van de stof te voorkomen
 • ook voor drogen aan de waslijn geldt: binnenstebuiten. Zo voorkom je dat de zon de kleuren doet verbleken.

En dan is het eindelijk tijd om je slaapkamer met je nieuwe, schone en frisse dekbedovertrek aan te kleden. Slaap lekker!

Bekijk hier al onze mooie dekbedovertrekken
Vorig artikel
Marc O'Polo Flo dekbedovertrek
Volgend artikel
Damai voorjaarscollectie: van Japandi stijl tot kleurenexplosie