Digital Detox voor een betere nachtrust | leg die telefoon weg!

Digital Detox voor een betere nachtrust

Digital detox voor een betere nachtrust

Tegenwoordig zijn we omringd door (sociale) media en hebben we de mogelijkheid om altijd aan te staan. Er is bijna geen moment meer op de dag dat jouw telefoon niet bliept of trilt en elk moment van rust wordt opgevuld door het gedachteloos scrollen door je tijdlijn. Hoe leuk social media ook kan zijn, het heeft ook een keerzijde. Ons online gebruik blijft toenemen en onze concentratie en nachtrust kan hieronder lijden. Hoog tijd voor een digital detox! Maar wat zijn de voordelen van een digitale time-out? En hoe houd je die vol?

Wat houdt een digital detox in?

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om in het dagelijks leven veel tijd door te brengen op internet en sociale media. Men is altijd bereikbaar waardoor soms de balans zoek raakt tussen online en offline. Door middel van een digital detox houd je een time-out van alle digitale media. Dit kan voor 2 uur, een dag of zelfs een maand zijn. Afhankelijk van jouw doel. Tijdens deze periode ban je alle smartphones, tablets en/of laptops uit je leven, afhankelijk van hoe strikt je hierin bent.

Doel van zo’n digital detox is om jezelf terug te brengen naar het moment en in het ‘nu’ te leven. Even niet het gevoel dat je continu je telefoon moet checken op inkomende appjes, likes of comments en even niet meer scrollen door de verschillende nieuws feeds of gelikte foto’s op Instagram. Je gaat terug naar de basis en kijkt naar waar het allemaal echt om draait; dus jouw vrienden en familie, je omgeving of bijvoorbeeld een goed boek.

Trend of zinvolle zet?

Digital detox hoor je steeds vaker en je zou kunnen denken dat het een trend is. Echter het is niet zomaar een hippe term, er ontstaan daadwerkelijk maatschappelijke problemen door ons steeds intensievere online gebruik waardoor therapieën tegen social mediaverslaving en digital detox-en nodig zijn.

Ga maar eens na: hoeveel gebruik jij je telefoon per dag? Wees eerlijk. Waarschijnlijk is dit veel meer dat je zelf in eerste instantie in gedachte had. Via een app kun je dit zelf ook controleren. Uit onderzoek blijkt dat 96% van de Nederlanders actief is op social media. Gemiddeld besteden we dagelijks ruim 98 minuten op social media. Voor jongeren (15-19 jaar) is dit nog meer, namelijk 143 minuten per dag.

Door het overmatig schermgebruik kun je negatieve gevolgen ondervinden en gezondheidsklachten krijgen. Zo kan het invloed hebben op je nachtrust en leiden tot veel stress. Het blauwe scherm heeft namelijk invloed op de aanmaak van melatonine en activeert bepaalde neuronen in de hersenen. Ook kun je continu afgeleid raken, waardoor je minder concentratie hebt en minder productief bent op je werk of school. Of je let niet op in het verkeer omdat je weer een notificatie ontvangt. Daarnaast kun je nek- en rugklachten krijgen omdat je veel op je tablet of telefoon kijkt. Bovendien behoort overgewicht tot de risico’s omdat je weinig lichaamsbeweging hebt.

Een digital detox kan ons dan helpen om te leren om op een verantwoorde en bewuste manier met al deze digitale mogelijkheden om te gaan. Een digital detox hoeft niet te betekenen dat je volledig offline gaat. Je kan er ook voor kiezen om te digiminderen waarbij je de focus legt op het minimale schermgebruik en op welke apps en media wél voor je werken.

7 voordelen van een digital detox

De positieve effecten van een digital detox:

  1. Meer vrije tijd
  2. Minder stress
  3. Betere nachtrust
  4. Je wordt productiever en creatiever
  5. Betere concentratie
  6. Goede houding en minder rug- en nekklachten
  7. Echte aandacht en ontspanning

10 tips om een digital detox vol te houden

  1. Verban alle schermen uit de slaapkamer
  2. Koop een wekker en start de ochtend zonder telefoon
  3. Zet alle notificaties uit en zet je telefoon in vliegtuigmodus
  4. Plan vaste momenten in voor eventueel schermgebruik
  5. Leg je telefoon op een vaste plek
  6. Gebruik digital detox apps (bijvoorbeeld de Forest app)
  7. Lees een boek en neem deze ook mee in bijvoorbeeld het openbaar vervoer
  8. Reken op digitale verleidingen en beloon jezelf als je deze negeert. Bijvoorbeeld door leuke activiteiten, uiteten of een manicure.
  9. Maak een challenge van je lagere schermtijd
  10. Ga voor persoonlijk contact

En wanneer ga jij de uitdaging aan? 

Vorig artikel
Volgend artikel
Walra Soft Cotton hamamdoek