Met een ochtendritueel begin je je dag goed

Met een ochtendritueel begin je je dag goed

‘Een goed begin is het halve werk’ is een welbekend gezegde. Dit geldt ook voor de start van je dag. Het is daarom belangrijk, zodra je je ogen opent, het beste er van te maken. Maar waarom is een ochtendritueel nou zo belangrijk? En waar moet je rekening mee houden?

Als de wekker gaat, is jouw eerste reactie misschien om te snoozen en je nog een keer om te draaien. Na veel gezucht en geklaag kruip je uit bed om vervolgens jezelf te voorzien van een plens water in de badkamer. En het noodzakelijke kopje koffie houdt je nog enigszins op de been. Wil je wat productiever van start gaan? Begin met een ochtendritueel. Zo haal je alles uit de dag en ga je ’s avonds met een voldaan gevoel weer naar bed.

Start met positieve gedachten

Zodra je die alarmtoon hoort, trek je het dekbed over je hoofd om nog even onder de wol te kruipen. Je kunt beter de dag met positieve gedachten beginnen waardoor je met een beter gevoel opstaat. Zet je wekker uit en blijf nog even liggen om te denken aan de leuke dingen die je die dag te wachten staan. Sta vervolgens op, neem een ontspannen douche en kleed je rustig aan.

Sporten in de vroege ochtend

Of je nou wel of niet graag sport, het kan in ieder geval geen kwaad. Ben jij iemand die energie krijgt van het sporten? Start je dag dan goed door ’s ochtends alvast te gaan hardlopen of fietsen. Zie jij sport als een echte verplichting? Als je in de ochtend je lichaamsbeweging al hebt gehad, kun je dit alvast van je to-do lijst afstrepen en stellen alle andere dingen waar je tegenop keek, niks meer voor. Dan geniet je ’s avonds zonder schuldgevoel op de bank van je favoriete serie! 😉

Ontbijt als onderdeel van je ochtendritueel

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en is daarom onmisbaar bij je ochtendritueel. Waar de één het liefst begint met een uitgebreid ontbijt of een bakje yoghurt met fruit, houdt de ander het bij een kop koffie. Voor beiden zijn argumenten te bedenken, maar houd vooral rekening met wat bij jou past. Tijdens het ontbijt heb je tijd om de krant te lezen of snel je telefoon te checken. Ben jij niet zo’n ontbijter? Maak dan wat lekkers klaar wat je op een later moment rustig opeet. Zo krijg je toch je nodige voedingsstoffen binnen waar je de rest van de ochtend mee door komt.

Begin de dag zonder stress

Heb jij altijd haast ’s ochtends vroeg? De tijd tussen het afgaan van je wekker en het moment dat je de deur uit gaat, lijkt in één waas voorbij te gaan. Probeer voordat je gaat slapen zoveel mogelijk dingen klaar te leggen voor de volgende dag. Kies je kleren alvast uit, dit scheelt weer keuzestress terwijl je nog half slaapt, pak je tas in en leg je eten voor zover mogelijk al op het aanrecht. Dit scheelt veel tijd en stress in de vroege ochtend waardoor je de dag ontspannen begint.

Ochtendritueel met kinderen

Een ochtendritueel ziet er voor ouders vaak al heel anders uit dan bij mensen zonder kinderen. Binnen een gezin zijn er vanzelfsprekend meer mensen in huis en is er meer om rekening mee te houden. Probeer ook in dit geval ’s avonds zo veel mogelijk te doen, zoals kleren en tassen klaarleggen. Kleine kinderen die naar school of de opvang moeten, zorgen er in ieder geval voor dat je ochtenden nooit hetzelfde zijn. Dus als je ochtend niet volgens plan verloopt, moet je dat maar voor lief nemen, toch? 🙂

Ochtendritueel met kinderen

Hoe ziet jouw ochtend(ritueel) er uit? Lees ook onze blog met tips om fris en fruitig wakker te worden.

Vorig artikel
vatten blinde mensen beter de slaap
Volgend artikel
Paw Patrol