Maak je slaapkamer klaar voor de winter!

Maak je slaapkamer klaar voor de winter!

Lange tijd leek het erop dat we de winter dit jaar zouden overslaan. Temperaturen van 15 graden in december, bloemen die veel te vroeg in bloei stonden; de natuur was flink in de war. Nu het noorden van het land met flink winterse taferelen te maken heeft en de temperaturen ook in de rest van het land omlaag gaan, wordt het tijd de slaapkamer winterproof te maken.

Kachel hoger

De winter van 2015-2016 zou weleens de boeken in kunnen gaan als de warmste ooit. Voor koukleumen goed nieuws, voor mensen die van echt Hollands winterweer houden juist een teleurstelling. Toch lijkt de winter in het noorden inmiddels begonnen te zijn, waar men te kampen heeft met flinke ijzel en temperaturen onder nul. In de rest van het land lijkt de winter langzaam om de hoek te komen kijken. We weten natuurlijk allemaal wel wat te doen als het ineens kouder wordt dan verwacht: zet de kachel een graadje hoger, kleed je goed aan en neem een kop hete thee. Maar wat zijn de beste keuzes als het aankomt op de slaapkamer?

Kachel lager

Het meest voor de hand liggende idee is om ook op de slaapkamer de kachel hoger te zetten. Dit is echter niet altijd even verstandig: de ideale slaaptemperatuur ligt namelijk rond de 18 graden. Zet je de kachel lekker hoog, dan kun je in je slaap gaan zweten waardoor je onrustiger slaapt. Bovendien wordt de lucht met de kachel aan en het raam dicht te droog, waardoor je last van je mond en je ogen kunt krijgen. Het is dan ook een beter idee om de kachel een tikje lager te zetten, goede nachtkleding aan te trekken én je slaapkamer met het juiste beddengoed helemaal winterproof te maken!

Beddinghouse Marnix flanel dekbedovertrek
Beddinghouse Marnix flanel dekbedovertrek

Dekbed

Met een goed dekbed kom je natuurlijk al een heel eind. Elk dekbed heeft een bepaalde warmteklasse; voor de winter is een dekbed met warmteklasse 1 ideaal omdat deze een zeer hoge warmte-isolatie biedt. Je kunt ervoor kiezen een enkel dekbed met deze warmteklasse aan te schaffen, maar wil je een dekbed met meerdere warmteklassen dan is een 4-seizoenen dekbed een goede optie. De 2 losse onderdelen van dit dekbed kun je het hele jaar door gebruiken en vormen samen, aan elkaar geknoopt of geritst, een heerlijk warm winterdekbed met warmteklasse 1. Breekt het zweet je partner uit als hij alleen al aan zo’n warm dekbed denkt? Kies dan voor een partnerdekbed, zodat jullie allebei de gewenste warmteklasse kunnen bepalen.

Flanel

Als het gaat om het dekbedovertrek zijn er materialen die koude nachten iets draaglijker kunnen maken. Flanel is zo’n materiaal: de stof heeft als eigenschap de lichaamswarmte over te nemen, waardoor het bed extra snel warm wordt. Een stof dus die voornamelijk geschikt is voor de winter of voor mensen die het snel koud hebben. Een koud bed instappen is nooit leuk, maar met flanel weet je in ieder geval zeker dat dat van korte duur zal zijn!

Plaids en dekens

Nog steeds koud? Een deken kan dan een prettige toevoeging aan het beddengoed zijn. Dekens bieden een goede warmte-isolatie; dit geldt natuurlijk speciaal voor de exemplaren van wol. Gebruik een deken bijvoorbeeld samen met een laken voor een comfortabel gevoel en een prettige nachtrust. Tot slot zijn plaids natuurlijk ook erg handig in de winter. Een zachte plaid van bijvoorbeeld polyester voelt heerlijk aan en leent zich uitstekend om lekker onder weg te kruipen op de bank of naast de haard. Kies een knus winters motief om helemaal in thema te blijven.

Kortom, met het juiste beddengoed doorsta je elke winterse temperatuur!

Essenza Furry plaid Bright Terra
Essenza Furry plaid Bright Terra
Vorig artikel
Volgend artikel
Helpen deze mythes je echt beter in slaap te komen?