Lekker slapen gedurende je zwangerschap

Lekker slapen gedurende je zwangerschap

Comfortabel slapen tijdens de zwangerschap

Ben je in verwachting van je kindje? Dan geniet je daar natuurlijk volop van. Het getrappel in je buik is bijzonder en jezelf gereedmaken voor de komst van de kleine spruit is een mooie tijd. Naast dat een zwangerschap veel moois met zich meebrengt, zal het ook erg vermoeiend zijn. Het zijn, zoals men gekscherend zegt, de laatste maanden met goede slaap. Zodra je kindje geboren is, zullen gebroken nachten meer dan eens voorkomen. Om te genieten van een goede nachtrust gedurende je zwangerschap hebben wij een aantal tips. Zo blijf je fris en fit, precies hetgeen wat je met name tijdens de laatste loodjes nodig hebt.

In het kort

  • De zij-houding en dan met name op de linkerzij is de beste slaappositie voor jou en de baby.
  • Slapen op je buik lijkt gevaarlijk, maar het levert geen risico op voor de baby.
  • Slapen op de rug kan vervelend aanvoelen.
  • Met prettig beddengoed en een voedingskussen of langwerpig kussen creëer je een comfortabele slaaphouding.

Welke slaaphouding is het best?

Zodra je in het tweede trimester van de zwangerschap bent begint je buik te groeien. Bij de ene vrouw zal dit harder gaan als de ander, maar zodra je buik een flinke omvang krijgt kun je het beste op je zij slapen. De linkerzij heeft de voorkeur, omdat je in deze positie de beste doorbloeding hebt. Met name voor de placenta is dit de gezondste houding en blijft de doorbloeding op peil.

Door te slapen op je zij kantelt het bekken. Tijdens de zwangerschap is het bekken gevoelig en daarbij direct voor velen ook een bekend kwaaltje. Door een (voedings)kussen tussen je benen te plaatsen en je knieën op te trekken zorg je dat het bekken recht blijft en je toch comfortabel ligt.

Een extra puntje van comfort creëer je door te kiezen voor een passend hoofdkussen. Zodra je jezelf ontwikkelt tot een echte zijslaper is een zijslaapkussen aan te raden. Dit is een speciaal hoofdkussen dat de beste ondersteuning biedt aan nek, rug en schouders. Een veel gezien kussen is het boxmodel, dit is een hoofdkussen met een opstaande rand. Een ideaal model voor de fervente zijslaper.

Slapen op de buik

Waar vele bakerpraatjes de ronde doen dat het slapen op de buik gevaarlijk is, kunnen wij je vertellen dat dit niet het geval is. Het slapen op de zij wordt theoretisch gezien als het beste, met name voor de doorbloeding, maar andere slaaphoudingen zijn niet per direct een gevaar voor de baby. De baarmoeder bevat voldoende vruchtwater om de baby te beschermen, in welke houding dan ook. Echter zal, naarmate de buik in omvang toeneemt, slapen op de buik ook niet meer voor velen als favoriet worden beschouwd ;).

Lekker slapen met een zwangere buik

Lekker liggen op de rug?

Het is soms even wennen om een nieuwe slaaphouding aan te nemen. Vooral wanneer je een echte rug- of buikslaper bent zal het de eerste nachten onwennig zijn om een andere positie te kiezen. Sliep jij voor de zwangerschap altijd op de rug? Tijdens de zwangerschap, en met name na het tweede trimester, zal ook deze houding minder comfortabel zijn. Het gewicht van de baarmoeder en de baby kan zorgen voor een bepaalde druk die niet prettig aanvoelt. Tevens kan ditzelfde gewicht ook de bloedvaten afknellen wat logischerwijs weer een gevolg heeft voor de doorbloeding. Slapen op de rug zorgt niet voor een acuut gevaar, maar de kans op beknelde bloedvaten en daardoor ook een mindere zuurstoftoevoer is aanwezig. Echter wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan.

Hoe slaap je comfortabel?

Het is een cliché, maar dit is dé tijd dat je nog volop kunt genieten van je onverstoorbare (nacht)rust. Daarnaast is het ook noodzaak om voldoende te slapen, want je lichaam is al hard genoeg aan het werk. Wij helpen je met onderstaande tips in ieder geval een handje op weg.

  • Niet alleen een goed hoofdkussen zorgt voor een goede slaaphouding, ook een kussen tussen je benen ter hoogte van je knieën en een kussen in je rug kan de juiste steun bieden. Ben je de kussens halverwege de nacht al kwijt, dan is een voedingskussen of een langwerpig kussen een goede optie.
  • Vind je het aanleren van een nieuwe slaaphouding lastig? Ook dan bieden bovenstaande kussens uitkomst. Leg een voedingskussen of langwerpig kussen voor óf achter je neer. Op deze manier voorkom je dat je in je slaap naar je buik of rug draait.
  • Een ander matras kan ook uitkomst bieden. Vooral wanneer je slaapt op een ouder matras. Vaak is het matras reeds gevormd naar je slaaphouding en lichaam waardoor het aannemen van een nieuwe positie niet van harte gaat.
  • Ga voor ademend en absorberend beddengoed. Als zwangere vrouw heb je met regelmaat te maken met opspelende hormonen. Een ‘opvlieger’ is zeker niet vreemd en komt meer dan eens voor. Ook tijdens je slaap. Een katoenen dekbedovertrek is dan meer dan welkom. Sowieso mag je jezelf goed in de watten leggen. Kies voor zachte en soepele stoffen zoals katoen, percale katoen of jersey. Stuk voor stuk prettige materialen waaronder je heerlijk zult wegdromen.

Wat is jouw ideale tip voor een comfortabele nachtrust tijdens de zwangerschap? 

Bron: 24baby.nl
Vorig artikel
Unique Living plaids
Volgend artikel
Cinderella Weekend dekbedovertrek