Feit of fabel: eet je spinnen in je slaap?

Feit of fabel: eet je spinnen in je slaap?

Soms doen verhalen de ronde waarvan je denkt dat ze echt waar zijn. Iedereen zegt het en je hoort het al van kleins af aan, dus dan zal het wel. Maar klopt het ook? Eén van die verhalen is dat je per jaar gemiddeld acht spinnen opeet in je slaap. Stel je voor: lig je heerlijk te slapen, kruipt er ineens een dikke, zwarte spin bij je mond. Jakkes! Maar is het nepnieuws of de onsmakelijke waarheid?

Waar of niet: gemiddeld eet een mens acht spinnen per jaar

Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één. Gelukkig maar. De onderzoekers deden jarenlang onderzoek om hier achter te komen.

Eigenlijk ook best logisch. Spinnen zijn schuw en blijven het liefst in hun web. Alleen als ze honger hebben verlaten ze het spinnenweb op zoek naar insecten. Daarnaast zijn spinnen enorm gevoelig voor trillingen in de lucht. Iets wat je alleen al door je ademhaling en hartslag veroorzaakt. En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!

Gebeten door een spin in bed

Wel zijn er situaties bekend waarbij je ’s nachts gebeten kan worden door spinnen. Vaak gaat dat om gevallen in het buitenland waar je doorgaans gevaarlijke spinnen tegenkomt. In Nederland gebeurt dat niet. Je zou je meer zorgen moeten maken om je vaste bedbewoners; de huisstofmijt. En daar zijn speciale anti-allergie dekbedden en hoofdkussens een heel handig hulpmiddeltje tegen. Toch kunnen we natuurlijk wel souvenirs meenemen van vakantie, zoals bedwantsen die zich in je nachtkleding hebben verstopt. Eenmaal thuis gooi jij je koffer inclusief kleding leeg op bed, waar de bedwantsen zich verder kunnen gaan nestelen. Bedwantsen of ‘bed bugs’ kun je met het blote oog zien. Als jij wakker wordt met allemaal jeukende rode bultjes, dan is het een goed idee om je beddengoed eens te controleren op zwarte puntjes en plekjes bloed. Vind je dit tussen je lakens? Dan is de kans groot dat je last hebt van bedwantsen.

Vorig artikel
Walra Little Daisies dekbedovertrek lila
Volgend artikel
Heckett & Lane Fabio dekbedovertrek