Waarom je bed verschonen zo belangrijk is

Waarom je bed verschonen zo belangrijk is

Eens in de zoveel tijd constateer je waarschijnlijk al zuchtend dat je beddengoed weer aan verschoning toe is. Een klusje waar niemand van houdt, maar waar tegelijkertijd ook niemand aan ontkomt. Voor je gezondheid is het zelfs heel belangrijk om regelmatig je bed te verschonen. Maar hoe vaak is regelmatig? En hoe zit het met het reinigen van je matras en kussen?

Eén keer per week

Hoe vaak wassen we ons beddengoed? De antwoorden op deze vraag verschillen nogal. Zo bleek uit Brits onderzoek dat een vijfde van de Britten hun beddengoed minder dan één keer per maand verschoont, terwijl uit ons eigen onderzoek is gebleken dat bijna 40% van de ondervraagden zijn bed wekelijks verschoont. Een prima uitkomst, want volgens experts zouden we minimaal één keer per week ons bed moeten verschonen – en bij ziekte of veel zweten zelfs twee keer per week.

Wat zit daar allemaal in?

Het beddengoed van je bed af halen, je kussen en dekbed uit het raam te luchten hangen, het beddengoed wassen en drogen en je bed vervolgens weer aankleden met schone en frisse lakens: geen wonder dat de meeste mensen geen zin hebben om dit allemaal één, laat staan twee keer per week te doen. Zolang het er schoon uitziet is het goed, toch? Helaas is je bed behalve een warm en knus nestje voor jezelf vaak ook een broeinest voor bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Daarnaast verlies je tijdens je slaap dode huidcellen, zweet, vetten en speeksel, wat zich allemaal in je beddengoed ophoopt. Ook huisdieren die op bed mogen slapen, verliezen veel huidschilfers en haren. Nu kunnen we natuurlijk wel tegen een stootje en een al te strikte hygiëne kan ook averechts werken. Maar hoe minder je je beddengoed wast, hoe langer je in deze brei van onsmakelijkheden slaapt. En niet te vergeten: huisstofmijt, bacteriën en schimmels kunnen vervelende allergieën en astma veroorzaken.

Bed verschonen

Om voor een schoon bed en hygiënische omstandigheden te zorgen, doe je er verstandig aan om in ieder geval het gemiddelde van één keer per twee weken aan te houden. Voor wie het ziet zitten, is wekelijks je bed verschonen natuurlijk nog beter. Was het beddengoed op 60 graden, zodat alle huisstofmijt en bacteriën gedood worden. Als je je beddengoed eens per twee weken wast, gooi dan in ieder geval wél elke week je kussensloop bij de hete was, aangezien deze door zaken als make-up, haar en huidvetten vaak nog meer te verduren krijgt. Ook je kussen en matras hebben onderhoud nodig: je kussen kun je het beste twee keer per jaar wassen en je matras kun je in ieder geval maandelijks omdraaien en regelmatig aan beide zijden stofzuigen. Hierdoor blijft het matras langer schoon en fris. Je kunt er ook voor kiezen om je matras 1 à 2 keer per jaar professioneel te laten reinigen.

Bed verschonen

Tips voor optimale hygiëne

Naast het verschonen van het beddengoed kun je je slaapkamer en bed ook op andere manieren hygiënisch houden. Een echte must is een molton hoeslaken: dit onderlaken neemt veel vocht op en beschermt het matras, waardoor deze langer fris blijft en zodoende langer meegaat. Om huisstofmijt te minimaliseren is het verstandig je raam open te gooien, de slaapkamer goed te luchten en een maximum temperatuur van rond de 18 graden aan te houden. Huisstofmijt vermenigvuldigt zich namelijk minder snel bij kou. Tot slot: sla in de ochtend je dekbed open, zodat je bed geen broeinest wordt.

We geven het toe, het bed verschonen is nogal een klus. Maar wel één die de moeite waard is, want zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan in een schoon en fris bed te duiken?

Vorig artikel
Volgend artikel