No stress! Laat je baby zichzelf in slaap huilen

No stress! Laat je baby zichzelf in slaap huilen

Je baby zichzelf in slaap laten huilen. Het breekt ieder moederhart, maar toch is het helemaal niet zo zielig als je denkt. Nieuw onderzoek van de universiteit van Adelaide toont zelfs aan dat de omstreden slaaptraining helemaal geen kwaad kan. Niet alleen heeft het geen schadelijke gevolgen voor je baby, maar blijkbaar slaapt je kleine dan ook beter!

Is in slaap laten huilen stressvol voor je baby?

Het grootste issue met ‘laten huilen’ is dat ouders vaak denken dat het stressvol is voor de baby. De Australische onderzoekers wilden kijken of dit klopte en werkten samen met 43 ouderparen met kinderen tussen de 6 en 16 maanden. De ouders kregen de mogelijkheid om verschillende strategieën toe te passen. Zo bleef één groep in de kamer bij de baby, een andere groep wachtte steeds langer voordat ze het kind troostten,  en de laatste groep stopte de baby in en vertrok.

Laten huilen = niet stressvol

Het resultaat was geruststellend. Bij de baby’s die zichzelf in slaap huilden werden namelijk geen verhoogde waardes gevonden van het stresshormoon cortisol. Ook het verschuiven van de bedtijd, waardoor baby’s vermoeider zijn, is niet stressvol voor je baby. Je kunt dus met een gerust hart je baby laten huilen. No stress!

Laten huilen = beter slapen

Blijkbaar is het herhaaldelijk troosten van je baby zelfs slechter voor zijn of haar slaapje dan om het kindje te laten huilen. In vergelijking sliepen baby’s die alleen gelaten werden sneller en ook dieper. Baby’s die zichzelf in slaap huilen blijken zelfs een kwartier eerder in slaap te vallen dan bij de andere methodes. Daarbij werden de uithuil-baby’s ook minder vaak wakker tijdens hun slaapje en sliepen ze langer door.

Laten huilen = wel vermoeiend

Dat uithuilen zelf is misschien niet stressvol voor je baby, maar schijnbaar wel vermoeiend. Ook voor de ouders trouwens, want luisteren naar dat gehuil is natuurlijk niet leuk. Gelukkig hoef je niet al te lang te luisteren naar het zielige gekrijs. Bij de laten-huilen-methode viel de baby in ongeveer 5 minuten al in slaap. Nog even volhouden dus!

Bron: HLN.be

 

Vorig artikel
Dit doet je lichaam tijdens de slaap
Volgend artikel