8 tips voor frisse en zachte handdoeken

8 tips voor frisse en zachte handdoeken

Heerlijke zachte handdoeken

Het fijnste van naar een hotel gaan, zijn toch wel die heerlijk zachte handdoeken die een gevoel van luxe geven. Met deze tips kun je dit nu ook thuis bereiken: nooit meer afdrogen met ruwe handdoeken!

Van welk materiaal zijn handdoeken gemaakt?

Handdoeken zijn vrijwel altijd van badstof. Dit is echter geen materiaal, maar een weeftechniek. Het is namelijk 100% katoen waarbij van de katoendraden lussen worden geweven. De lussen vergroten het oppervlak: hoe groter het oppervlak, hoe meer vocht er opgenomen kan worden. Badstof voelt bovendien lekker zacht aan en is goed ademend en huidvriendelijk. Je wilt natuurlijk dat de handdoeken net zo zacht blijven aanvoelen als toen je ze kocht. Onderstaande tips helpen je hierbij.

1. Vermijd wasverzachters

Je zou denken dat een wasverzachter ervoor zorgt dat je wasgoed zachter wordt, maar niets is minder waar. Op de lange duur maakt wasverzachter handdoeken juist ruw, omdat het een laagje over de natuurlijke vezels legt. Wel zorgt wasverzachter voor een heerlijke geur.

2. Gebruik azijn

Azijn ontkalkt, ontvet en lost zeepresten op. Giet daarom voor het wassen een scheut azijn in het bakje voor de wasverzachter. Dit mag zowel schoonmaak- als natuurazijn zijn: het gaat namelijk om het azijnzuur. Hierdoor zal je genieten van zachte handdoeken. Bovendien behoudt dit ook langer de kleur.

3. Verminder het aantal wasbeurten

Je kunt een handdoek prima twee keer gebruiken, maar na de derde keer wordt de kans op schimmel groot. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten.

4. Gebruik minder wasmiddel in koud water

Het voordeel van wassen op een lage temperatuur (30 of 40 graden) is dat de handdoeken langer hun kleur behouden en langer meegaan. Let wel op dat je dan minder wasmiddel gebruikt. Zo voorkom je dat het wasmiddel zicht ophoopt in de vezels, waardoor de handdoeken ruw en droog worden.

5. Was handdoeken apart van kleding

Was handdoeken bij elkaar en apart van kleding. Dit voorkomt dat de katoenvezels beschadigd raken door bijvoorbeeld knopen en ritsen. Daarnaast kun je het beste het badtextiel sorteren op kleur, zodat de mooie kleuren worden behouden.

6. Droog ze op de juiste manier

Schud de handdoeken eerst goed uit als je ze uit de wasmachine haalt. Vervolgens kun je kiezen op welke manier je ze droogt. Voor echte zachte handdoeken gebruik je het beste de wasdroger (op een lage temperatuur). Dit is echter niet milieuvriendelijk. Buiten ophangen is dat wel, maar maakt de handdoeken net iets harder. Wel zijn ze heerlijk fris doordat ze wapperen in de wind. Door deze beweging worden ze overigens zachter dan wanneer ze binnen onbeweeglijk aan een rekje hangen.

7. Berg de handdoeken goed op

Het is belangrijk om de handdoeken luchtig op te vouwen of op te rollen, zodat de donzige luchtigheid wordt bewaard. De handdoeken kunnen het beste in de badkamer worden opgeborgen. Door de hogere luchtvochtigheid daar zullen ze vanzelf wat zachter blijven. Heb je hier geen ruimte voor? Hang dan je schone handdoek op de rand van de douchecabine voordat je gaat douchen. Zo bereik je hetzelfde.

8. Vervang de handdoeken tijdig

De meeste mensen gebruiken hun handdoeken totdat er gaten in zitten. Alleen gebruik je ze vrij vaak en is vervanging om de twee jaar geen overbodige luxe.

Wat zijn jouw tips om langer te genieten van frisse en zachte handdoeken?

Bekijk ons complete assortiment badtextiel »

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorig artikel
Volgend artikel
SNURK Ball Pit dekbedovertrek - Carnaval