Te vroeg wakker worden, hoe kan dat?

Te vroeg wakker worden, hoe kan dat?

te vroeg wakker

Heerlijk slapen, genieten van de rust en het comfort en gewekt worden door het licht dat door de gordijnen piept of de kwetterende vogeltjes op het dak. Klinkt heerlijk, niet waar? Toch zijn er tal van slaapproblemen waar velen mee te kampen hebben. Van slapeloosheid, nachtmerries, piekeren en zelfs té vroeg wakker worden. Nu denk je misschien; ‘hoe kan je te vroeg wakker worden?’, maar er zijn veel mensen die hier last van hebben. Voor dag en dauw klaarwakker zijn, hoe kan dat?

04:30 en klaarwakker

Het is een uur of vier, je wordt wakker en dan is het gedaan. Je kunt de slaap niet meer vatten en ligt weer om je heen te kijken. Ook al lig je nog rustig in bed, je hoofd wordt alleen maar alerter en is al druk bezig met de dag die komen gaat. Op den duur ben je het zat en denk je: ‘Ik ga er maar uit, dan begin ik de dag lekker op tijd’. Met als gevolg dat je duf op de bank zit met een kop koffie om 05:00. Het is niet iets waar je erg vrolijk van wordt, mits je van nature een vroege vogel bent en jezelf onder de ‘ochtendmensen’ kunt scharen natuurlijk.

Wanneer je keer op keer zo vroeg wakker wordt en niet meer terug in slaap kunt vallen, raakt je lichaam hieraan gewend. Je realiseert het je misschien niet, maar door om 05:00 op te staan geef je bevestiging aan je lichaam dat het de juiste tijd was om te ontwaken. Een verkeerde ontwikkeling, want je slaappatroon zal in no time wennen aan dit voorval, waardoor je binnen enkele dagen standaard voor dag en dauw de ogen zal openen.

De oorzaken van te vroeg wakker worden

Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij vroeg wakker wordt. Soms is het een drukke dag die komen gaat, waardoor je teveel bezig bent met hetgeen wat je gaat doen. Je bent bang je te verslapen, dus je gaat met verhoogde alertheid naar bed met als resultaat dat je ruim voor je wekker al klaarwakker bent. Zie het als een kindje dat de volgende dag jarig is, hij/zij kan dan ook met gemak om 06:00 de dag beginnen door de nodige zenuwen.

Ook jonge ouders kampen met een verstoord slaappatroon, vooral wanneer de baby nog nachtvoeding(en) krijgt. Wanneer de eerste, vroege voeding rond 05:00 ligt is je lichaam snel gewend aan dit patroon en zal je zelfs ver na deze periode van voeden nog wakker worden rond dit tijdstip.

Echter wordt iedereen per nacht een aantal keer wakker, dit is heel normaal. Ook in de vroege ochtend is het heel natuurlijk om uit de sluimerslaap te ontwaken om vervolgens weer in te slapen. Maar wanneer je bewust raakt van dit moment en je direct jezelf afvraagt waarom je wakker wordt, dát is dan het moment dat je wakker bent. Want hoe alerter je wordt, des te meer je ontwaakt.

Wat te doen bij te vroeg wakker worden?

Mocht je kampen met een verstoord slaappatroon, dan zullen onderstaande tips niet direct de sleutel tot succes zijn. Al is het wel mogelijk dat deze handvatten jouw patroon van vroeg wakker worden kunnen doorbreken. Het is zeker het proberen waard!

De tips:

  • Zodra je jezelf realiseert dat je wakker bent, vermijd het kijken op de klok. Of het nu 03:00 of 08:00 is, door niet op de klok te kijken activeer je de hersenen niet.
  • Mocht je naar het toilet moeten gedurende de nacht, zorg dat je je bed warm houdt en de lichten uit laat. Stap vervolgens weer in bed met de gedachte ‘het is nog slaaptijd’. Het klinkt misschien wat gek, maar het zal zeker helpen weer terug in slaap te vallen.
  • Heb je het idee dat je sneller wakker wordt door bepaalde geluiden zoals vogels, een snurkende partner of het leven buiten op straat? Maak gebruik van oordopjes. Door je af te sluiten van dergelijke geluiden slaap je rustiger.
  • Pieker je snel en ben je bang dat je zaken vergeet voor de volgende dag? Maak een lijstje op voorhand, zodat je met een gerust hoofd de nacht in gaat.
  • Leer jezelf een slaapritueel aan, ook hierdoor creëer je rust en regelmaat waardoor je ook beter zult slapen.
  • Richt jezelf op je ademhaling. Door de focus hierop te leggen zal je sneller weer in slaap vallen en doorbreek je het patroon.
  • Zorg voor comfortabel beddengoed, zoals een goed dekbed met de juiste warmteklasse. Wakker worden van de kou of juist badend in het zweet is nooit fijn.
  • Creëer een goed slaapklimaat in een schone, opgeruimde en geventileerde slaapkamer.
  • Lig je vaak onrustig te malen? Mediteren gedurende de dag of avond helpt je hoofd leeg te maken.

Lig jij ook iedere ochtend al ruim voor je wekker naar het plafond te staren?

Vorig artikel
Volgend artikel
Ariadne at Home Earthy dekbedovertrek