Slapen tijdens de overgang - De 10 beste tips

10 tips voor slapen tijdens de overgang

slapen-overgang-tips-beter-slapen-slaapproblemen

Nachtzweten, slapeloosheid, vermoeidheid. Herkenbaar? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je in de overgang zit. Slecht slapen in de overgang, je bent niet de enige want veel vrouwen hebben er last van. Terwijl je juist in deze onrustige periode veel slaap nodig hebt. Ontdek met behulp van onze 10 slaaptips hoe jij de klachten kunt verminderen. Een goede nacht doorslapen maken al deze kwaaltjes namelijk al een stuk draaglijker.

Slaapproblemen tijdens de overgang

De meeste vrouwen ondervinden rond hun veertigste de eerste tekenen van de menopauze (oftewel overgang) zoals een onregelmatige menstruatie en veranderingen in het slaappatroon. Sommige vrouwen ervaren dat ze meer slaap nodig hebben, terwijl anderen lijden aan slapeloosheid of het gevoel hebben dat zij na hun slaap niet meer zo opgeladen zijn als voorheen.

In de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Minder oestrogeen betekent ook minder melatonine en laat dit nu net het stofje zijn dat essentieel is voor een goede nachtrust. De hormonen gieren door je lijf en je hormoonhuishouding verandert, op zoek naar een nieuwe balans. Helaas kan deze zoektocht zo’n vijf tot tien jaar duren en zit jij met alle pijntjes en kwaaltjes. Wat is het toch oneerlijk verdeeld in de wereld.

Dit zijn de meest voorkomende problemen:

  • Nachtzweten
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid

10 tips: zo slaap je goed tijdens de overgang

Hoe kun je fijn slapen tijdens de overgang? De beste tips voor je op een rij.

1. Slaap onder een warmteregulerend en anti-transpirant dekbed

Door alle hormoonschommelingen kunnen opvliegers en nachtelijk zweten je nachtrust flink verstoren. Bekijk daarom eens opnieuw wat je aan beddengoed nodig hebt. Neem een dekbed met warmteregulerende en anti-transpirerende eigenschappen, zoals het Lotus dekbed van Polydaun of een bamboe zomerdekbed. Hierdoor word je elke morgen wakker in een lekker fris en droog bed. Wat ook helpt is om een laken onder je dekbed te leggen, zo kun je bij een opvlieger direct het dekbed van je afslaan en lig je niet helemaal open en bloot. Daarnaast kan het fijn zijn om met je partner allebei een eenpersoons dekbed of een partnerdekbed te nemen, zodat het ’s nachts minder warm wordt en je de ander niet tot last bent.

 

2. Let op je voeding

Vermijd een paar uur voor het slapen gaan suiker en zoete snacks, want ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, maar vervolgens ook weer dalen. Met als resultaat dat je ’s avonds slecht kan inslapen en halverwege de nacht weer wakker wordt. Wil je toch iets eten? Kies dan voor iets met eiwitten of vetten wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, zoals een noten of kaas.

3. Gebruik kussen- en matrasbeschermers

Het is heel onprettig wanneer je ’s nachts je bed uitdrijft en je bed moet verschonen waardoor je nauwelijks aan slapen toekomt. Gelukkig bestaan er molton kussenslopen en matrasbeschermers die buitengewoon goed beschermen tegen vocht en een vocht afdrijvende werking hebben. Ze zijn te herkennen aan de ‘Waterdicht’-button. Ervaar hoe lekker het kan zijn om bij overmatig transpireren toch heerlijk wakker te worden op een droog kussen en matras.

 

4. Overweeg acupunctuur 

Veel stress? Schrijf al je zorgen op voordat je naar bed gaat en overweeg of een alternatieve therapie als aromatherapie, acupunctuur of een massage iets voor jou is. Acupunctuur zou slaap bevorderen omdat het de productie van melatonine stimuleert.

5. Gebruik voedingssupplementen en melatoninetabletten

Tabletten met oestrogeen en progesteron zouden de klachten kunnen verminderen en je nachtrust verbeteren. Ook het gebruik van melatoninepilletjes kan ervoor zorgen dat je de slaap beter kunt vatten omdat je hiermee de afname van melatonine weer aanvult.

6. Drink meer water

Tijdens de overgang heb je vaak last van overmatig transpireren. Drink daarom voldoende water om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Meer water drinken wordt dan ook geadviseerd om opvliegers te beperken.

7. Zorg voor voldoende beweging

Ga eropuit en ga lekker wandelen, sporten of tuinieren. Hiermee zorg je voor genoeg beweging overdag waardoor je ‘s nachts beter kan inslapen. Ook standaard tips voor het slapengaan kunnen van pas komen.

8. Minder met koffie en alcohol

Drink weinig cafeïne en alcohol want ze bevatten oppeppende stoffen en houden je uit je slaap. Stop rond 15.00 uur met koffiedrinken en drink hoogstens twee alcoholische drankjes voor het slapengaan.

9. Vermijd stressvolle gebeurtenissen

Ouder worden verhoogt de gevoeligheid voor stress, met name bij vrouwen. Stress kan van grote invloed zijn op je slaap. Sporten, erover praten, gezond eten en drinken en zorgen voor een betere slaapkwaliteit. Bij blijvende klachten kun je het best overleggen met je huisarts.

10. Kies voor een katoenen dekbedovertrek

Een dekbedovertrek gemaakt van 100% katoen of katoen-satijn voelt zacht aan en voelt het hele jaar door comfortabel. Het materiaal is sterk, vochtabsorberend, goed ademend en warmteregulerend. Net wat je nodig hebt!

Katoenen dekbedovertrekken >> Katoen-satijnen dekbedovertrekken >>
Vorig artikel
Essenza Chicken Run dekbedovertrek
Volgend artikel
Hoe blijf je lekker slapen met warm weer? 5 Tips!