Eenvoudig je beddengoed opbergen met deze 8 tips

Eenvoudig je beddengoed opbergen met deze 8 tips

Een probleem dat bij de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend is: waar laat je je beddengoed? Afgezien van dekbedovertrekken en hoeslakens heb je waarschijnlijk ook nog eens te maken met het steeds weer opbergen van het winterdeel van je dekbed. Beddengoed opbergen kan dan ook lastig zijn, zeker als je over weinig opbergruimte in huis beschikt. Dat moet toch makkelijker kunnen? We geven je enkele tips!

Beddengoed opbergen

Dekbedden kunnen door hun omvang en gewicht lastig zijn om op te bergen. Heb je een 4-seizoenen dekbed, dan zul je in de lente of zomer het winterdeel moeten opruimen. Heb je een apart winterdekbed en zomerdekbed, dan kun je ook die om het half jaar weer omruilen. Je kunt je dekbed natuurlijk bovenop de kast mikken, maar erg hygiënisch is dat niet. Je beddengoed opbergen moet je dan ook op de juiste manier doen, zodat je enerzijds stof en schimmel voorkomt en anderzijds de kwaliteit van het beddengoed behoudt. Bij een dekbed is de juiste opbergmethode zelfs heel belangrijk om de vulling goed te houden.

Dekbed aan de kant!

Onderstaande opbergtips verlengen de levensduur van je dekbed:

  • Raar maar waar: veel mensen bewaren de tas waarin het dekbed werd afgeleverd niet. Deze opbergtas is natuurlijk ideaal om je dekbed in op te bergen. Bewaren dus!
  • In huishoudwinkels vind je vaak speciale opberghoezen, die zich vacuüm kunnen zuigen. Resultaat: een dekbed zo plat als een dubbeltje
  • Een decoratieve manier om je dekbed op te bergen is de aanschaf van een dekenkist. Hoewel deze oplossing meer geschikt is voor de kleinere dekbedden, kan een dergelijke dekenkist toch een trendy of juist nostalgische toevoeging aan het interieur zijn
  • Verwijs je je overbodige dekbed liever naar zolder? Kleinere dekbedden kun je meestal prima kwijt in lege koffers die op zolder staan
  • Grotere dekbedden kun je in een katoenen hoes opbergen, bijvoorbeeld in een oud dekbedovertrek. Katoen ademt en zorgt er daarmee voor dat de vulling van het dekbed in goede conditie blijft
  • Geen zolder, geen opberghoes en geen zin om een dekenkist aan te schaffen? De meest simpele en praktische oplossing is dan om het logeerbed (of een ongebruikt bed) met het dekbed aan te kleden. Je kunt ervoor kiezen om deze in een dekbedovertrek te doen of simpelweg een oud dekbedovertrek of ongebruikte sprei over het dekbed heen te leggen.

Dekbedovertrek en hoeslaken opruimen

Wat te doen bij setjes dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen die nooit – maar dan ook nooit – compleet zijn?

  • Vouw het hoeslaken en het dekbedovertrek tot kleine pakketjes en leg deze op elkaar. Leg hier bovenop één kussensloop en vouw vervolgens dit hele pakket in de andere kussensloop. Stofvrij, hygiënisch en nooit meer onderdelen kwijt!
  • Opbergboxen voor onder het bed zijn erg handig. Al het beddengoed ligt schoon bij elkaar en de opbergbox kan gemakkelijk onder het bed worden geschoven, zodat het uit het zicht is.

Wat je in ieder geval niet moet doen, is beddengoed en dekbedden in plastic tassen opbergen. Plastic kan namelijk schimmel in de hand werken. Voor dekbedden geldt bovendien dat plastic de vulling van het dekbed ‘verstikt’. Ook belangrijk: berg het beddengoed altijd op een droge plaats op. Vocht kan immers weer schimmel in de hand werken.

Heb je nog andere tips waar je dekbed de zomer- of wintermaanden kan doorbrengen? Laat het ons weten.

Vorig artikel
Voor de oranjefans: voetbal dekbedovertrek & strandlaken
Volgend artikel
te vroeg wakker