Slapen op zolder: de voor- en nadelen

Slapen op zolder: de voor- en nadelen

blog-slapen-op-zolder-voordelen-nadelen

Heb je behoefte aan meer ruimte, een extra kinderkamer of een slaapkamer voor jullie samen? De ongebruikte zolder biedt uitkomst! Maar hoe richt je die in? En met welke voors en tegens moet je rekening houden?

De ongebruikte meters op zolder zijn vaak, met een klein beetje puzzelen en schuiven, om te toveren tot een fijne etage waar je heerlijk tot rust kunt komen. Meet eerst de ruimte op, maak vervolgens een plattegrond, bekijk slaapkamerinspiratie en inrichten maar! Wij hebben alle pros & cons voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van slapen op zolder

Een slaapkamer creëren op de zolderverdieping brengt een hele hoop voordelen met zich mee. Ondanks de grote ruimte voelt een slaapkamer op zolder toch knus aan vanwege het schuine dak. En als je de wasmachine en droger op zolder hebt staan, kun je zo vanuit het washok je inloopkast binnen wandelen. Bestaat de zolder uit een groot oppervlak, dan kun je de ruimte zelfs indelen in twee kamers. Ideaal voor een extra slaapkamer, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding.

Daarnaast hoef je als ouders van een pasgeboren baby niet allebei slapeloze nachten te hebben. Terwijl de één de baby in slaap wiegt kan de ander rustig op zolder doorslapen. Heel handig als één van de twee weer aan het werk moet.

Bovendien is het met oudere kinderen ook fijn om de slaapkamer op zolder te hebben. Je slaapt niet direct naast je kinderen waardoor je niet meer om de haverklap wakker wordt als één van de kids onrustig slaapt. Dus of ze nu in het weekend ’s ochtends vroeg naast hun bed staan te stuiteren of zondagochtend binnen strompelen: zij kunnen lekker hun gang gaan, zonder dat je er continu wakker van wordt.

Nadelen van een slaapkamer op zolder

Er zijn een aantal punten waar je wel rekening mee moet houden als je van plan bent om op zolder te gaan slapen. Door het schuine dak op zolder is het soms moeilijker om de ruimte in te delen. Je moet er rekening mee houden dat je niet overal kunt staan en een hoge (kleding)kast neer kunt zetten. Meet de ruimte dus op en maak een plattegrond voor je begint met inrichten. Zo deel je de ruimte het meest efficiënt in.

Controleer daarnaast of de zolder geïsoleerd is. Zeker in de zomer kun je op zolder te maken krijgen met flinke temperatuurschommelingen. Warme lucht stijgt op, waardoor het er erg warm kan worden. Ook kun je bij slecht weer, harde wind en regen dit goed horen op zolder. De één vindt dat juist heerlijk en knus, de ander juist niet en slaapt minder prettig. Wat betreft beddengoed kun je veel doen aan je nachtrust bij hoge temperaturen. Leg je 4-seizoenen dekbed in de kast en neem een zomerdekbed in een lage warmteklasse. Daarbij kun je het beste kiezen voor een katoenen dekbedovertrek want dat blijft luchtig, koel en bevat vochtregulerende eigenschappen.

Plus, als je midden in de nacht naar het toilet wilt, moet je een verdieping naar beneden. Hetzelfde geldt als je net onder de warme douche vandaan komt. Je moet eerst een trap op, voordat je op de slaapkamer bent. En tot slot; je slaapt niet direct naast je kinderen, wat voor de één een groot voordeel kan zijn maar voor de ander juist weer een nadeel.


Er zijn dus een heleboel plus- en minpunten om wel of niet op de zolder te slapen. Maak voor jezelf een lijst met wat voor jou belangrijk is en bekijk gerust voorbeelden of onze Pinterest pagina om inspiratie op te doen. Benieuwd waar jij gaat slapen! 

Vorig artikel
middagdip voorkomen
Volgend artikel
van ledikant naar peuterbed